Članovi Komisije za koncesije

I to je BiH: Plaća 3.500 KM, a ništa se ne radi

Plaća 3.500 KM a nisu potpisali nijednu koncesiju
Gospodarstvo / Posao | 16. 04. 2018. u 11:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Komisije za koncesije, među kojima su i oni kojima je mandat istekao prije nekoliko godina, po svemu sudeći i u narednih godinu dana ostaće na toj funkciji i redovno mjesečno primati oko 3.500 KM, iako, bukvalno, nemaju nikakvog posla i ne rade ništa.

Zbog nemogućnosti dogovora, a i nepostojanja većine u parlamentu BiH, natječaj koji je raspisan prije skoro dvije i pol godine vjerojatno će biti poništen. Vijeće ministara BiH, koje parlamentu BiH predlaže imenovanje članova Komisije za koncesije, još ranije (dok je bilo većine) zbog nemogućnosti dogovora među strankama ovo pitanje nije ni stavljao na dnevni red, a ta točka posljednji put povučena je prije otprilike dva mjeseca, pišu Nezavisne novine.

"Prvo se bošnjačke stranke nisu mogle dogovoriti koga predložiti, a nakon toga Hrvati su navodno odustali od svog kandidata i na tome je sve ostalo", ispričao je izvor "Nezavisnih" blizak Vijeću ministara BiH dodajući da će konkurs koji je raspisan prije gotovo dvije i po godine vjerojatno biti poništen.

Ono što je činjenica jeste da je pojedinim članovima Komisije za koncesije BiH, čije je sjedište u Banjaluci, mandat isteknuo još prije devet godina, a nedavno je i predsjedavajući ove komisije Hamed Mešanović otišao u mirovinu. Mešanoviću je mandat istekao još u svibnju 2010. godine i nesmetano je sve ove godine mjesečno "zarađivao" oko 3.500 KM.

"Ne mogu vam ništa reći, ja sam u mirovini. Zovite Vijeće ministara BiH i pitajte njih", rekao nam je Mešanović koji je preko Komisije za koncesije u tijeku svog "mandata" inkasirao nekoliko stotina tisuća KM, a da nije potpisao nijednu koncesiju.

Što se tiče imenovanja novih ljudi u Komisiju za koncesije, natječaj za izbor sedam članova završen je u srpnju 2016. godine, kada je Komisija za provođenje natječajne procedure Vijeću ministara BiH dostavila rang-listu uspješnih kandidata. Nakon toga Vjeće ministara predložio je da se za članove Komisije za koncesije iz Republike Srpske imenuju Milomir Amović, Zoran Đerić i Borislav Vuković, a za članove iz Federacije BiH Mirsad Džaferović, Anto Matić i Dragan Milović, dok je za člana ispred Brčko distrikta predložen Adnan Adilović. Zanimljivo je da je Vuković bio tek peti na listi, ali da je ipak predložen za imenovanje.

"I među tim predloženim imenima najmanje dvojica prije isteka mandata, ukoliko ga dobiju, stječu uvvjete za mirovinu, tako da je to potpuno obesmišljeno", ispričao je "Nezavisnim" izvor blizak Vijeću ministara BiH.

Prema zakonima, isključiva nadležnost za izdavanje koncesija je na entitetima i Komisija za koncesije BiH eventualno bi mogla raditi isključivo na koncesijskim ugovorima na graničnim linijama, a barem u doglednoj budućnosti gotovo je sigurno da takvih projekata neće biti. Komisija za koncesije BiH u praksi je čak isključena iz dodjele koncesija i kada je granična linija između FBiH i RS u pitanju, a to se moglo vidjeti na primjeru izgradnje hidrocentrala na rijeci Ugar.

Kopirati
Drag cursor here to close