Prilike za posao

I odgajatelji iz BiH mogli bi odlaziti u Njemačku

Zainteresirani su oni koji nemaju posla, ali idu i oni koji imaju posao, pa odlaze zbog boljih uvjeta.
Gospodarstvo / Posao | 04. 12. 2018. u 07:55 Bljesak.info
Kopirati

Na tržištu rada u Njemačkoj u narednih šest godina nedostajat će 300.000 odgajatelja, a s obzirom na to da je ovo zanimanje izuzetno traženo u toj europskoj zemlji, definitivno se može očekivati da i odgajači iz BiH krenu putem medicinara i vozača.

Potvrdila je ovo Gorjana Mitrić, vlasnica Agencije za posredovanje pri zapošljavanju "VBM Agentur" iz Minhena, koja ističe da bi po njenom mišljenju zapošljavanjem stranaca taj broj mogao biti i veći, jer bi tako bilo i više djece u Njemačkoj.

"Nije problem samo nedostatak radne snage, već i nedostatak obdaništa i radi se aktivno na odobravanju dozvola za gradnju i otvaranje novih vrtića. Oni žele uvoditi i dvije smjene u vrtiće, a tako bi se povećao i broj radnih mjesta", kaže Mitrićeva.

Ona je potvrdila da u ovoj agenciji imaju trenutno oko 150 zainteresiranih za posao odgajatelja, što pedagoga, učitelja i socijalnih radnika.

"Zainteresirani su oni koji nemaju posla, ali idu i oni koji imaju posao, pa odlaze zbog boljih uvjeta. Izuzetno su traženi poslovi za odgajatelje u vrtićima i učitelje u produženim boravcima, s tim da postoje poteškoće u produženim boravcima jer je teško izganjati punu normu", kaže Mitrićeva.

Ona ističe da su uvjeti za odlazak znanje njemačkog jezika na nivou B2 za državne vrtiće, dok u pojedinim privatnim vrtićima još može proći nivo B1.

"Pored toga, oni moraju imati položen stručni ispit u BiH i nostrificirati diplomu kako bi mogli dosegnuti veću plaću, dok bez stručnog ispita i nostrificirane diplome mogu raditi kao pomoćni radnici za niže plaće. Plaće ovise od mjesta u kojem radite u Njemačkoj", pojasnila je Mitrić.

Ona je navela da se zvanje odgajateljice u Njemačkoj stječe sa srednjom školom, te da ljudi s našim diplomama tamo kada nosstrificiraju diplomu dobivaju u suštini diplomu srednje škole, a ne fakulteta.

Ona je dodala da oni kao agencija uglavnom traže ljude koji su završili državne fakultete.

Sanjin Buzadžija, predsjednik Udruženja privatnih predškolskih ustanova RS i direktor vrtića "Andrej" u Banjaluci, kaže da, ako je točno da Njemačka ima toliko otvorenih radnih mjesta za odgajatelje strahuje da bi u Banjaluci, RS, odnosno BiH mogli ostati bez odgajatelja.

"Mogli bismo tako ostati bez nastavnog kadra, bez obzira na to radili oni u javnom ili privatnom sektoru. Zbog te informacije izražavam bojazan da bi moglo doći do odljeva nastavnog kadra, odgajatelja predškolskog odgoja i obrazovanja s teritorije BiH. Mi nemamo zakonsko pravo da nekome branimo da ide van granica BiH i da traži bolje uvjete", rekao je Buzadžija.

On ističe da trenutno nemaju problema s kadrom te da mogu konstatirati da većina studenata koja završi predškolski odgoj i obrazovanje traži sebi način da stažira ili volontira u nekoj od ustanova i da nakon toga ostaju u toj istoj ustanovi ili prelaze u neku drugu.

Dodao je da bi se radnici mogli zadržati u BiH povećanjem plaća, ali da za to mora biti osnove i podloge, odnosno da se stvori ambijent i uvjete za povećanje plaća.

Jedna Banjalučanka koja je završila filozofski fakultet, predškolski smjer, u Banjaluci, rekla je da je čula da će i odgajatelji moći u Njemačku.

"Ako u dogledno vrijeme ne pronađem posao, odlazak u Njemačku kao odgajatelj ili pomoćni radnik u vrtiću bit će jedna od mojih opcija", rekla je ona.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati