Razvoj industrije

Hrvatskoj nedostaje bar 2.000 robota

Uzme li se u obzir stanje hrvatskoga gospodarstva s nedostatkom kvalificirane radne snage ili radne snage općenito, robotizacija se može vidjeti kao jedan od načina povećanja produktivnosti, ili čak kao jedini.
Gospodarstvo / Posao | 10. 09. 2019. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U pet godina u svijetu je udvostručen broj industrijskih robota, Hrvatska gospodarska komora posljednji je put 2017. godine izbrojila 175 robota u hrvatskoj industriji i gospodarstvu, a njihovo je mišljenje da ih je već tada trebalo biti dvije tisuće, piše u utorak Večernji list.

Svjetski ekonomski forum podsjeća na snažan rast potražnje za robotima koji se zasad najviše koriste u Južnoj Koreji, Singapuru, Njemačkoj, Japanu i Danskoj.

Zemlje srednje i istočne Europe također drže korak u automatizaciji i prebacivanje poslova na robote. Automobilskom industrijom krcata Slovačka već ima dva i pol robota na tisuću radnika te je na pola puta da sustigne europskog lidera u robotici Njemačku. Slovenija je također rame uz rame sa Slovačkom, dok se Hrvatska sporo probija i u tom svijetu.

''Razlog za hrvatsko kaskanje za automatizacijom jednim dijelom može biti i u tome što nemamo automobilske industrije, gdje je angažirana trećina svih robota u svijetu'', ističe se.

No, hrvatski guverner Boris Vujčić, koji često ponavlja da se problemi s nedostatkom radne snage mogu prevladati i korištenjem robota, ističe da svijet ulazi u treću eru automatizacije, u kojoj će mašine preuzimati pametne poslove i konkurirati ljudskom radu u relevantnim mislećim poslovima. Ta će tranzicija ipak potrajati dok god je ljudski rad jeftiniji od robota.

Vujčić očekuje da će se naročitom brzinom automatizirati poslovi prometa, građevinske industrije, prodaje i prevođenja. Razvoj tehnologije također može znatno smanjiti buduće probleme koji proizlaze iz demografskih kretanja za Hrvatsku, čemu se potrebno aktivno posvetiti, mišljenja je guverner.

Uzme li se u obzir stanje hrvatskoga gospodarstva s nedostatkom kvalificirane radne snage ili radne snage općenito, robotizacija se može vidjeti kao jedan od načina povećanja produktivnosti, ili čak kao jedini, javlja Večernji list.

Kopirati
Drag cursor here to close