Službene brojke

Hrvatska: Turizam u srpnju u minusu

U Hrvatsku je u mjesecu srpnju stiglo 4,6 milijuna turista, koji su ostvarili 30,5 milijuna noćenja, a prema usporedbi s rezultatima za srpanj iz 2018. riječ je o oko 350 tisuća noćenja manje nego lani.
Gospodarstvo / Posao | 03. 08. 2019. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema preliminarnim podacima za srpanj koje je Jutarnji list dobio od Hrvatske turističke zajednice, turizam je u sedmom mjesecu ipak zabilježio minus i to od 1,5 posto u noćenjima te 1,2 posto u dolascima.

Konkretnije, prema tim podacima, u Hrvatsku je u mjesecu srpnju stiglo 4,6 milijuna turista, koji su ostvarili 30,5 milijuna noćenja, a prema usporedbi s rezultatima za srpanj iz 2018. riječ je o oko 350 tisuća noćenja manje nego lani, kad je u odnosu na godinu ranije (2017.) ostvaren rast od gotovo dva posto, objavio je Jutarnji list u subotu.

Iako je riječ o padu od samo 1,5 posto, realne brojke ipak su prilično velike s obzirom na to da zbog sezonalnosti turizma najviše prometa i dalje ostvarujemo u srpnju i kolovozu pa se i blag pad u tom dijelu godine može snažno odraziti na ukupne godišnje rezultate.

Ipak, usprkos tome što su pokazatelji za srpanj u blagom minusu, podaci HTZ-a pokazuju i da je dosadašnji dio godine ipak zadržao plus i to u iznosu od jedan posto kad su u pitanju noćenja te 3,5 posto u slučaju dolazaka.

U Hrvatsku je tako u prvih sedam mjeseci stiglo sve skupa 11,5 milijuna turista, koji su ostvarili 56,8 milijuna noćenja, no konačni službeni podaci, poručuju iz HTZ-a, ipak će biti dostupni u utorak.

Kopirati
Drag cursor here to close