Porazne statistike

HNŽ: U 9 godina zaposleno 9 Roma

Programom zapošljavanja i samozapošljavanja Roma, većinom su obuhvaćene osobe sa stručnom spremom NK i KV, mada, tvrde, nije zanemariv i broj osoba sa srednjom stručnom spremom.
Gospodarstvo / Posao | 30. 05. 2019. u 15:47 Ma. M.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U devet godina zaposleno je devet osoba romske nacionalnosti na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) putem Federalnog zavoda za zapošljavanje, i to pet osoba u 2009., dvije u 2015., te dvije osobe u 2018. godini.

Kako je potvrđeno iz Federalnog fonda za Bljesak.info planira se nastavak suradnje sa županijskom Službom za zapošljavanje kako bi se radilo na promoviranju aktivnosti u cilju zapošljavanja i samozapošljavanja Roma u sljedećem razdoblju, odnosno kako bi se stupanj zaposlenosti osoba romske populacije, a koji se nalaze na evidenciji nezaposlenih, povećao.

U cijelom Federaciji zaposleno 673 Roma

Naime, zapošljavanja Federalnog fonda vrši se putem Programa sufinanciranja zapošljavanja Roma koji je rađen u skladu sa Zakonom o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba te na temelju Memoranduma o razumijevanju o implementaciji Akcijskog plana BiH za rješavanje problema Roma u oblasti zapošljavanja, a realizira se u suradnji sa županijskim službama za zapošljavanje.

Tako je posao u FBiH kroz zapošljavanje i samozapošljavnje dobilo ukupno 673 osobe romske nacionalnosti, putem projekata i aktivnosti Federalnog zavoda za zapošljavanje tijekom trajanja ovog projekta.

Program se, navode, realizira s ciljem sufinanciranja zapošljavanja i samozapošljavanja Roma sa evidencije nezaposlenih u Federaciji BiH, posebno cijeneći njihovu socijalnu i drugu osjetljivost, a radi jačanja njihove konkurentnosti na tržištu rada sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti.

Foto: Bljesak.info / Romkinja na ulicama Mostara

Zapošljavaju se većinom kvalificirani i nekvalificirani

Rome kroz ovaj projekt većinom zapošljavaju pravna lica, no dok je samozapošljavanje smanjeno.

''Interes za zapošljavanje i samozapošljavanje Roma mijenja se iz godine u godinu što pokazuju naši statistički podaci, tako se u 2018. godini broj povećao u odnosu na prethodne godine. Primjetno je veći stupanj zapošljavanja Roma od strane pravnih lica, dok zanimanje za samozapošljavanje Roma varira iz godine u godinu'', rečeno je za Bljesak.info iz Fonda.

Programom zapošljavanja i samozapošljavanja Roma, većinom su obuhvaćene osobe sa stručnom spremom NK i KV, mada, tvrde, nije zanemariv i broj osoba sa srednjom stručnom spremom.

Nevladin sektor tvrdi: Stanje je veoma loše

Zapošljavanje romske populacije, kako navode iz Federalnog fonda, planira se i dalje nastaviti.

''Federalni zavod za zapošljavanje planira i dalje provoditi aktivnosti u vezi zapošljavanja i samozapošljavanja Roma u skladu s Programom sufinanciranja zapošljavanja Roma u 2019.godini, a u skladu sa raspoloživim financijskim sredstvima'', rečeno je.

Prema izvještaju ''Obruč anticiganizma – Romi u Bosni i Hercegovini'' za 2018. godinu, kojeg je radila organizacija Civil Rights Defenders, Romi se nalaze u iznimno lošem položaju.

''Postojeći podaci o zaposlenosti među romskom populacijom ukazuju na jako loše stanje. U državi sa visokom stopom nezaposlenosti, sveopćom korupcijom i nepotizmom i široko rasprostranjenim neformalnim tržištem rada uslijed visokih poreza i doprinosa za socijalnu sigurnost, Romima je još teže dobiti posao ili pronaći legalne kanale za samozapošljavanje'', navodi se u izvještaju.

Podaci UNDP-a (2011.) pomoću kojih se može usporediti položaj Roma i većinskog stanovništva na istom području, stoji u ''Obruču anticiganizma'', ukazuju na visok stupanj nezaposlenosti među romskom populacijom u BiH.

Foto: Civil Right Defenders / Statistika o zaposlenosti Roma iz 2011. godine

Prema izvještaju, ne zna se ni broj Roma zaposlenih u državnoj službi, unatoč tome što taj broj mora biti poznat.

''Ne postoje pouzdani podaci o broju Roma zaposlenih u državnoj službi, iako u Zakonu o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine stoji da ''struktura državnih službenika u državnoj službi okvirno odražava nacionalnu strukturu stanovništva Bosne i Hercegovine prema posljednjem popisu stanovništva''. U Instituciji ombudsmena prikupili su neke podatke od vlasti i civilnog društva koji ukazuju na nizak stepen zaposlenosti Roma u državnoj službi'', stoji.

Romima je jako teško naći posao u privatnom sektoru iz nekoliko razloga, prvenstveno diskriminacije i nedostatka stručnih kvalifikacija, zaključuju u izvještaju, dok državne vlasti izdvajaju određenu sumu novca za zapošljavanje i obuku pripadnika ranjivih grupa među kojima su i Romi, a taj novac se, uz Federalni zavod, dodjeljuje i zavodu u RS-u i Brčko distriktu.

Kopirati
Drag cursor here to close