Kršenje ugovora

HNŽ ostaje bez liječnika: U petak štrajk upozorenja, generalni štrajk za desetak dana

Doktori medicine i stomatologije štrajk upozorenja održat će u petak 30.8.2019. godine s početkom u 8:15, u trajanju od 30 minuta ispred SKB Mostar.
Gospodarstvo / Posao | 29. 08. 2019. u 10:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po odluci Skupštine podružnice SKB Mostar, Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNK/Ž najavio je štrajk upozorenja.

Kako se navodi u priopćenju, doktori medicine i stomatologije štrajk upozorenja održat će u petak 30.8.2019. godine s početkom u 8:15, u trajanju od 30 minuta ispred SKB Mostar.

Liječnici navode ako štrajkom upozoravaju na kršenje Kolektivnog ugovora.

''Također time želimo još jednom podsjetiti odgovorne da nećemo odustati od potpisanog Kolektivnog ugovora, te da ukoliko do 10.9.2019. godine on ne bude ispoštovan mi krećemo u generalni štrajk'', navodi se u priopćenju za javnost SSDMISUHNK/Ž Podružnica SKB Mostar.

Podsjećamo kako je Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije u HNŽ prije godinu dana s Vladom HNŽ potpisao Kolektivni ugovor kojim je zagarantirano povećanje plaća u tri etape.

Prva etapa je bila povećanje satnice za 0.30 KM i povećanje koeficijenta za 0.6 i počela se primjenjivati od potpisivanja Kolektivnog ugovora. Od 1.7.2019.godine je trebao koeficijent biti dodatno uvećan za 0.3 međutim do toga nije došlo u najvećoj ustanovi u županiji SKB Mostar kao ni u DZ Čitluk i Čapljina. U DZ Rama je KU prekršen pri isplati plaće za 5 mjeseci, a u DZ Stari Grad još ranije.

Ravnatelji navedenih ustanova su u obrazloženju Sindikatu naveli kako je razlog kršenja ugovora taj što Vlada nije preuzela u cijelosti svoj dio obaveza iz ugovora.

Ravnatelji tvrde kako su prvu godinu primjene Kolektivnog ugovora veliki dio financijskog teret povećanja plaća podnijele same ustanove u skladu sa svojim mogućnostima. Sve izvore novčanih sredstava su do sada iscrpili i više nisu u mogućnosti pokrivati nedostatak novca koji Vlada HNŽ nije osigurala.

Kopirati
Drag cursor here to close