128 inspekcijskih nadzora

Hercegovina i Sarajevo na udaru Porezne inspekcije; zapečaćena 64 objekta

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su 128 inspekcijskih nadzora kojom prilikom je zatečen 41 radnik na crno
Gospodarstvo / Posao | 15. 07. 2019. u 16:00 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su 128 inspekcijskih nadzora kojom prilikom je zatečen 41 radnik na crno na području općina Stolac, Ravno, Neum, Čapljina, Mostar, Stari Grad Sarajevo, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Lukavac.

Inspekcijama su obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovinsku, djelatnost proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda i druge uslužne djelatnosti, priopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

U ovim aktivnostima inspektori su otkrili 41 neprijavljenog radnika, 26 obveznika koji nisu evidentirali promet, osam objekata u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa i jednog obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj.

Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćena su 64 objekta, a u 56 slučajeva izdati su prekršajni nalozi sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 107.400 KM. Ukoliko se u budućim kontrolama kod ovih poreznih obveznika ponovo utvrde nepravilnosti, bit će im izrečena zaštitna mjera zabrane obavljanja djelatnosti u periodu od šest mjeseci.

Porezna uprava se zahvaljuje svim poreznim obveznicima koji uredno izvršavaju svoje porezne obaveze i poziva sve porezne obveznike da svoje obaveze blagovremeno izvršavaju, dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa poreznim i drugim važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Porezna uprava će nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprječavanju sive ekonomije.

Kopirati
Drag cursor here to close