Turizam

Hercegovačka općina u mreži europskih odredišta avanturističkog turizma

Općina Grude posljednjih godina mnogo ulaže u promociju prirodnih ljepota i bogate povijesne baštine koje će kao zajedničku cjelinu prezentirati u turističke svrhe.
Gospodarstvo / Posao | 08. 03. 2020. u 19:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Općina Grude posljednjih godina mnogo ulaže u promociju prirodnih ljepota i bogate povijesne baštine koje će kao zajedničku cjelinu prezentirati u turističke svrhe, o čemu je televizija BHT napravila opširan prilog.

Zahvaljujući projektima Europske unije i vlastitim ulaganjima Općina Grude je ušla u mrežu europskih odredišta avanturističkog turizma.

Lokacija Peć-Mlini u Općini Grude, zahvaljujući sudjelovanju u projektu prekogranične suradnje, postao je avanturistički park gdje se turistima nudi obilazak nekoliko uvezanih lokacija. Jedna od njih je Ravlića pećina, inače jedna od najstarijih pećina u ovom dijelu Europe, gdje su prije 7 tisuća godina dokazani tragovi života.

''Uredili smo pećinu koja je iza nas, Ravlića pećinu, omogućili pristup svim osobama, osvijetlili je. Na samom ulazu u nju postavili smo prvu od tri avanturistička poligona, to je sportsko penjalište. Iza nas je via ferata, odnosno, penjanje po željeznim stepenicama. Zip line je možda i najatraktivniji dio cijelog kompleksa'', rekao je Ante Bušić, pomoćnik načelnika za razvoj Općine Grude.

Uz to, uređena je i šetnica izvora rijeke Tihaljine, gdje znanstvenici pokušavaju dokazati postojanje čovječje ribice. U planu je i obnova starih mlinica. Ukupna vrijednost projekta bila je oko 2 milijuna eura, a najveći dio sredstava osiguran je preko IPA fonda prekogranične suradnje Hrvatska, BiH, Crna Gora.

''Startni proračun je bio negdje oko 650 tisuća maraka Mi smo oko 1 100 000 ukupno potrošili, iz različitih izvora. Sredstva EU su u tom startnom proračunu bila 85%, nakon toga potrebe su pokazale da moramo investirati još dodatno. Nije nam žao ni jednog centa, ni jednog feninga potrošenog na taj projekt, jer on je uistinu popravio kvalitetu življenja ovdje, a to je naša zadaća'', kaže Ljubo Grizelj, načelnik Općine Grude.

U Planu je, kaže načelnik, i gradnja multimedijalnog centra, što bi s povezivanjem s muzejom u Gorici, koji čuva vrijedne arheološke nalaze, zaokružilo turističku ponudu.

Avanturistički park službeno će biti otvoren 1. travnja, no Ravlića pećina je i preko zime primala posjetitelje. U tri mjeseca bilježe tri i pol tisuće posjeta.

''Tu mogu vidjeti stalaktite, dosta kamenica. Ispričamo im priče o vilama, hajducima koji su se tu sakrivali. Puno je tu povijesti, tradicije, legendi, ima puno toga za vidjeti, tako da svi na neki način ostanu fascinirani'', objasnila je Miljenka Majić, vodič Avanturističkog parka Peć-Mlini, Grude.

Europski fondovi, uz značajan dio vlastitih ulaganja, Općinu Grude su svrstali u svjetske turističke trendove i omogućili da predstavi svijetu svoju iznimnu prirodnu i povijesnu baštinu.

Uz zaštitu, cilj ovakvih projekta je i održivost turističke ponude u jadranskom zaleđu.

Turistički radnici kažu da su, sudeći prema najavljenim grupama avanturista za prve dane proljeća, ciljevi u Grudama ispunjeni.

Kopirati
Drag cursor here to close