Dan Općine Čitluk

Herceg: U Čitluku se uspješno posluje i otvaraju radna mjesta

Čitluk slavi Dan općine i 712. obljetnicu prvog pisanog spomena imena Brotnjo.
Gospodarstvo / Posao | 24. 05. 2018. u 15:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HNŽ / Nevenko Herceg

 ''Čitluk ovogodišnji Dan općine dočekuje, ne samo u još ljepšem i za život ugodnijem ambijentu, nego i u društvu rijetkih lokalnih zajednica u kojima se uspješno posluje i otvaraju nova radna mjesta, čime se rješava ili u najmanju ruku ublažava najbolniji problem današnjice - problem nezaposlenosti i sve brojnijih odlazaka u inozemstvo, napose mladih ljudi.

Stoga, i u ovoj prigodi, zahvaljujem svim Broćankama i Brotnjacima koji su se odlučili ostati i poslovati ovdje te razvijati ovaj kraj u smjeru postizanja visokog gospodarskog, socijalnog i komunalnog standarda ne samo za stalne žitelje nego i za  veliki broj onih koji ovamo dolaze u potrazi za mirom i duhovnomu obnovom u međugorskom svetištu'', kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Čitluk, čestitajući svim Broćankama i Brotnjacima Dan općine i 712. obljetnicu prvog pisanog spomena imena Brotnjo.

''Vlada kojoj sam na čelu apsolutno razumije značaj jedinica lokalne uprave u zadovoljavanju potreba njihovih žitelja, te Vam je u dosadašnjem mandatnom razdoblju bila, a bit će i dalje, pouzdan i iskren partner u sklopu svojih realnih mogućnosti i ovlasti. Izabrani smo kako bi građanima poboljšali kvalitetu života i to sredstvima koja su nam povjerili na gospodarenje.

Na tom tragu, dopustite da podsjetim na to kako smo, nakon prošlogodišnjih uspješno realiziranih projekata poput rekonstruiranja magistralne ceste Mostar-Čitluk do granice s RH; rekonstruiranja i obnove školskih objekta na Čerinu i ovdje u Čitluku te opremanja prostorija gruntovnice i Općinskog suda, podružnice Službe za zapošljavanje i područne ambulante u Međugorju, nastavili zajednički rad na nizu novih projekata od općeg interesa, projekata koji poboljšavaju kvalitetu radnih uvjeta i života naših građana, priopćeno je.

Između ostaloga, riječ je o rekonstruiranju prometnica Tromeđa - granica Županije Zapadnohercegovačke i Žitomislići-Čitluk, a posebno o obnovi i izgradnji školskih objekata i športskih dvorana osnovnih škola u Biletić polju, Služnju i Međugorju-Bijakovićima čime su poboljšani uvjeti kako za učenike tako i za prosvjetne radnike kojima su riješena i neka egzistencijalna pitanja iz područja radnih odnosa koja su ih opterećivala dugi niz godina.

Ništa manje značajna nije niti potpora koju smo osigurali Kulturno-informativnom centru Čitluk, ali i brojnim kulturnim i športskim događanjima na području općine Čitluk, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Među kulturnim događanjima svakako treba istaknuti kako godinama podržavamo tradicionalne Dane berbe grožđa, manifestaciju koja snažno doprinosi turističkom brendiranju ovog kraja ne samo kao poznate destinacije vjerskog turizma nego i kao destinacije specifičnog vinskog turizma.

Naravno, početak tog procesa je u primarnoj proizvodnji, proizvodnji grožđa i vina za što su i ove godine u našem proračunu osigurana značajna sredstva na ime poticaja, ali i donošenje odluka o davanju koncesija na poljoprivredno zemljište u svrhu podizanja novih zasada'', zaključio je predsjednik Herceg, dodavši kako je Vlada HNŽ spremna kako u općini Čitluk tako i  u svim drugim jedinicama lokalne uprave,  podupirati sve kvalitetne projekte, kako bi spriječila odlazak mladih u inozemstvo.

Na svečanoj sjednici, uz predsjednika  Hercega bili su nazočni i ministri u Vladi HNŽ:  Stjepan Krasić, ministar prometa i veza, Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Slađan Bevanda, ministar unutarnjih  poslova i  Oliver Soldo, ministar za pitanja branitelja.

Kopirati
Drag cursor here to close