74 policajca manjka

GP: I u zračnim lukama nedostaje policajaca

Predviđeno je da se u jedinicama GP BiH na zračnim lukama poveća broj izvršitelja u činu starijeg policajca tako da po jedan bude raspoređen u Banja Luci i Mostaru, te dva u Tuzli.
Gospodarstvo / Posao | 26. 04. 2021. u 09:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U jedinicama Granične policije (GP) BiH na zračnim lukama za obavljanje poslova graničnih provjera i sigurnosti, prema novoj računici, potrebno je ukupno 299 policajaca, a sada ih je 225, što znači da ih nedostaje 74.

To je navedeno u obrazloženju Prijedloga pravilnika o unutrašnjoj organizaciji GP BiH, gdje se dodaje da promjene koje se tiču povećanja broja policijskih službenika proizlaze i iz obujma poslova koji se u zadnjih pet godina značajno povećao, te je na međunarodnim aerodromima u BiH broj lica povećan za blizu 70 posto.

Predviđeno je da se u jedinicama GP BiH na zračnim lukama poveća broj izvršitelja u činu starijeg policajca tako da po jedan bude raspoređen u Banja Luci i Mostaru, te dva u Tuzli.

"Ostalo povećanje ogleda se u činu policajac u jedinicama GP BiH na aerodromima: Sarajevo 23, Banja Luka 13, Mostar 13 i Tuzla 21", ističe se u ovom dokumentu.

Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH, potvrdila je za "Nezavisne" da su policijski službenici Granične policije BiH na aerodromima zaduženi za obavljanje granične kontrole te sigurnost zračnih luka.

"S obzirom na situaciju u vezi s pandemijom virusa korona, trenutačno se bilježi manji protok putnika, ali pojačana je granična kontrola i pooštreni su uvjeti za ulazak u zemlju", navela je Vican.

Prema njenim riječima, sva četiri aerodroma u BiH bilježe nedostajući broj policijskih službenika, pogotovo za vrijeme većeg protoka putnika, a to je posebno prisutno u zračnim lukama u Sarajevu i Tuzli.

"Prema statističkim podacima Granične policije BiH, posljednjih godina veći je protok putnika u zračnim lukama, odnosno veći je broj prelazaka granice, ako izuzmemo prošlu i ovu godinu zbog situacije u vezi s virusom korona, te je iz tih razloga Granična policija BiH zahtijevala od nadležnih tijela povećanje broja radnih mjesta za 30 posto", pojasnila je Vican za "Nezavisne".

U vezi s ovom tematikom "Nezavisne" su pokušale dobiti komentar i od bh. aerodroma, ali na naša pitanja nije odgovoreno. S jednog od aerodroma kratko nam je rečeno da ova problematika nije u njihovoj, već u nadležnosti GP BiH.

Da je posla na aerodromima sve više pokazuju službeni podaci iz perioda prije pandemije. U 2019. godini na četiri međunarodna aerodroma u BiH ukupno je ostvareno 20.900 aerodromskih operacija, što je za 1.036 više u odnosu na 2018. godinu. Ukupan broj prevezenih putnika u 2019. godini bio je 1.919.592, što je za 223.494 više u odnosu na godinu ranije. Naravno, te brojke su zbog pandemije u prošloj godini bile znatno manje, a i ove godine brojne avio-linije su otkazane, mada postoje najave da će neke od njih ponovo biti uspostavljene.

Kopirati
Drag cursor here to close