Nema kreveta!

Gorući problem u Čapljini: Gradu kronično nedostaju smještajni kapaciteti

U Čapljini trenutno ima samo 135 ležajeva.
Gospodarstvo / Posao | 14. 02. 2020. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bljesak.info / Hotel 

Svi oni koji odluče posjetiti Čapljinu i uživati u njenim povijesnim i kulturnim znamenitostima vrlo vjerojatno će morati odsjesti u nekom od susjednih gradova.

Čapljina već duže vrijeme vapi za smještajnim kapacitetima kojih u ovom gradu, na jugu Hercegovine, kronično nedostaje.

Problem je dosegnuo svoj vrhunac zatvaranjem hotela ''Mogorjelo'', jedinog hotela u gradskom središtu.

''Iznimno je teško pronaći smještaj u Čapljini. Posebice se to reflektira kada dođu grupe turista koje ne mogu naći dovoljan broj kreveta. Na to je uvelike utjecalo zatvaranje hotela Mogorjelo u koji se moglo smjestiti i do 120 osoba'', rekao je za Bljesak.info Dragan Bradvica, voditelj podružnice Čapljina/Stolac - Turistička zajednica HNŽ.

Istaknuo je kako u Čapljini trenutno ima samo 135 ležajeva.

Nema hotela u gradskom središtu

''Tih 135 ležajeva nalazi se u svega četiri objekta, od kojih niti jedan nije u samom gradskom središtu'', dodao je Bradvica.

S druge strane, u Čapljini cvjeta biznis izdavanja stana na dan. Na bookingu se tako može pronaći čak 17 privatnih nekretnina koje vlasnici izdaju na dan ili kraće vremensko razdoblje. Radi se većinom o obiteljskim kućama koje se nalaze izvan gradskog središta.

Osim bookinga stanovi se izdaju i na platformi olx.ba te preko društvenih mreža. Ovdje se radi isključivo o stanovima koji se nalaze u zgradama, a koji se izdaju na kraće vremensko razdoblje.

Cvjeta biznis ''Stan na dan''

Pokušali smo kontaktirati neke od vlasnika koji izdaju stanove na dan, međutim oni nisu htjeli govoriti za medije.

Jedan koji je pristao na razgovor, pod uvjetom da ostane anoniman, rekao nam je kako ova oblast zakonski još nije riješena.

''Svi se snalaze kako god mogu, po pitanju oglašavanja i izdavanja. Mogu vam reći da posao ide dobro, posebice u ljetnim mjesecima gdje smo puni skoro svakog dana od lipnja do rujna'', rekao je za Bljesak.info jedan Čapljinac koji svoj stan izdaje na kraće vremensko razdoblje.

Trend izdavanja ''Stan na dan'' stvorio je još jedan problem u Čapljini zbog toga što rijetki žele iznajmiti stan na duže vremensko razdoblje.

''To je sasvim logično zato što cijena mjesečnog najma iznosi 300 do 400KM, a to je iznos koji u jeku sezone možete zaraditi u samo par dana izdajući stan na dan'', dodao je naš sugovornik.

Na kraju vrijedi napomenuti kako su cijene, u odnosu na susjedne gradove, dosta niže. Cijeli stan možete iznajmiti za 50KM, obiteljsku kuću za 80 do 100KM, dok se cijena najma sobe u ugostiteljskim objektima kreće od 60 do 100KM, ovisno o broju osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close