Kristina Perić za Bljesak.info

Glavna sestra mostarskog Doma zdravlja: Medicinske sestre, prije svega, moraju biti čovjek!

Sestra Perić za Bljesak.info tvrdi kako se sestrinstvo, ali i kompletni zdravstveni sustav naše države nalazi pred posebnim izazovom
Gospodarstvo / Posao | 12. 05. 2019. u 12:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Facebook / Sestra Kristina Perić

''Medicinska sestra/tehničar, uz kvalitetno stručno znanje, prije svega, mora biti doslovno – čovjek'', mišljenja je glavna sestra Doma zdravlja Mostar i predsjednica Komore medicinskih sestara/tehničara Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), Kristina Perić, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva.

Sestra Perić za Bljesak.info tvrdi kako se sestrinstvo, ali i kompletni zdravstveni sustav naše države nalazi pred posebnim izazovom, budući da trend odlaska radno sposobne snage nije zaobišao ni ovu profesiju.

''Trenutni položaj medicinskih sestara/tehničara u BiH nije na zadovoljavajućoj razini i svakodnevno smo svjedoci velikog odljeva ovog kvalitetnog kadra koji napušta naša područja u potrazi za boljim uvjetima rada i većim primanjima. Mišljenja sam da bi tu činjenicu trebalo jako ozbiljno shvatiti, poraditi na svim razinama vlasti kako bi se naša struka bolje cijenila i kako bismo zadržali naše ljude za naše pacijente'', rekla je glavna sestra.

Ipak, kako tvrdi, u Domu zdravlja Mostar, još uvijek nemaju takvih problema te ističe kako u toj zdravstvenoj ustanovi koja svakodnevno skrbi za 56.000 ljudi, imaju dovoljan broj kadra koji je čak i dodatno educiran iz različitih oblasti zdravstva.

Perić ističe kako je stručno obrazovanje mostarskih sestara/tehničara na zavidnoj razini, a koje je cijenjeno i izvan granica BiH.

''Vezano za stručno obrazovanje, mogu reći da se naše medicinske sestre školuju po izuzetno visokim standardima i odgovarajućoj razini pripadajuće stručne prakse. Nakon završenog pripravničkog staža i položenog stručnog ispita, stječemo jako kvalitetan i europski cijenjen kadar'', tvrdi.

Takvo obrazovanje ipak je ugroženo zbog pojave privatnih škola i mogućnost izvanrednog polaganja medicinske škole.

''Veliki problem predstavlja postojanje različitih privatnih škola kao i mogućnost izvanrednog polaganja medicinske škole, što nikako ne bi smio biti način za produkciju ovog kadra, čime se dovodi u pitanje cjelokupna kvaliteta naše struke'', rekla je za Bljesak.info sestra Perić.

Glavna sestra mostarskog Doma zdravlja ističe kako sestre/tehničari, sestrinstvo trebaju gledati kao poziv, a ne kao zanimanje. Budući da su sestre osobe s kojima se pacijent prvo susreće u zdravstvu, osim stručnih kompetencija, od iznimne važnosti su i karakterne osobine tog zdravstvenog radnika.

''Osnovne karakteristike dobre medicinske sestre jesu humanost, empatija, odgovornost, dobre komunikacijske vještine, strpljivost i osjetljivost na ljudski problem, emocionalna zrelost i stabilnost te spremnost na timski i individualni rad. Budući da su upravo medicinske sestre prve pri kontaktu pacijenta sa zdravstvenim sustavom na svim razinama, komotno možemo potvrditi da one i jesu 'nosivi stup' sustava zdravstva'', tvrdi Perić.

Upravo danas, ti najbrojniji djelatnici u zdravstvu, obilježavaju svoj dan, koji se obilježava svake godine 12. svibnja, u čast rođenja engleske sestre Florence Nightingale koja se smatra utemeljiteljicom modernog sestrinstva i prve škole za obuku medicinskih sestara.

Perić dodaje kako se postojanjem ovog Dana barem malo skreće pozornost i ukazuje na profesiju tih važnih dionika zdravstva, a ''svim kolegicama i kolegama, medicinskim sestrama/tehničarima, od srca želim sretan ovaj naš dan i nadam se da ćemo zajednički nadvladati sve poteškoće i strpljivo nastaviti raditi na jačanju ove naše humane profesije''.

Kopirati
Drag cursor here to close