Studijsko putovanje

Geodeti Herceg-Bosne u Poljskoj

Čak  45 članova Geodetskog Društva Herceg-Bosne boravilo je na studijskom putovanju u Poljskoj.
Gospodarstvo / Posao | 16. 10. 2017. u 15:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na studijskom putovanju u Poljskoj boravilo je 45 članova Geodetskog Društva Herceg-Bosne, predvođenih predsjednikom Društva  Ivanom Leskom i direktorom Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove (FGU)  Željkom Obradovićem. 

Glavna lokacija posjeta bila je sjedište institucija Vojvodstva Malopoljskog u Krakowu,  gdje su članovi Društva  srdačno  dočekani od strane zamjenika vojvode (župana)  Jozefa Gawrona,  Grazyna Kierznowska, direktorice Poljskog ureda za geodeziju i kartografiju,  Danute Paluch  direktorice Ureda za geodeziju i kartografiju Malopoljskog vojvodstva i  Ludmile  Pietrzak zamjenica predsjednika Poljskog geodetskog društva.

Sudionicima putovanja prezentiran je ustroj geodetske i kartografske djelatnosti, kao i aktualni projekti i stanje kartografskih i katastarskih baza podataka u  Poljskoj počevši od državne do razine jedinica lokalne samouprave. Pošto je Poljska izuzetno velika zemlja  (površina 312000 km2, 38 miliona stanovnika), radi se o dosta složenom ustrojstvu.

Iz prezentiranog je vidljivo da bez obzira na složenost, sustav izuzetno dobro funkcionira. Koriste se najmodernije tehnologije pri digitalizaciji i korištenju  prostornih podataka, pri čemu je posebno istaknuta visoka razina korištenje EU fondova u financiranju tih aktivnosti, priopćeno je. 

Posebnu zanimljivost, s obzirom da je dio Malopoljskog vojvodstva bio u sastavu Austro-Ugarske monarhije, čini potreba za usklađivanjem podataka katastra i zemljišnih knjiga, što je situacija gotovo identična situaciji u najvećem dijelu Bosne i Hercegovine.  Bila je ovo prilika da sudionici putovanja steknu dodatne informacije i znanja u području geodezije i kartografije, koja će im dobro doći u budućem radu.

Po okončaju prezentacija  poljskih domaćina Obradović je održao kratku prezentaciju o aktivnostima na području geodezije i kartografije u Federaciji BiH.  Također je posebno istaknuo suradnju FGU i Poljskog ureda za geodeziju i kartografiju u okviru Eurogeographicsa.

U zaključnom obraćanju  Lesko se zahvalio domaćinima na organizaciji putovanja, srdačnom prijemu i prilici da se sudionici putovanja upoznaju s aktualnim stanjem geodezije i kartografije u Poljskoj, te pozvao domaćine na suradnju i  da posjete Bosnu i Hercegovinu i skupove koje organizira Društvo. 

U sklopu putovanja posjećeni su i Memorijalni muzej koncentracijskog logora Aušvic i rudnik Wielicka koji se nalazi na UNESKO listi zaštićene baštine.

Kopirati
Drag cursor here to close