Traže svoja prava

Freelanceri nisu protiv plaćanja poreza, ali…

Udruženje 'Freelance' u BiH oštro osudilo izjavu Porezne uprave
Gospodarstvo / Posao | 12. 12. 2018. u 16:03 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Članovi Udruženja "Freelance" u BiH, koje je osnovano s ciljem zaštite prava, poboljšanja statusa i razvoja karijera svih neovisnih profesionalaca (freelancera) koji rade u BiH, osudilo je izjavu Porezne uprave FBiH da su freelanceri neodgovorni i nepošteni.

Navode da je najvažnije opredjeljenje Udruženja rad u skladu s poštivanjem zakona i institucija države BiH kroz rad na stvaranju boljeg, stabilnijeg i pravednijeg poreskog sistema i zakona koji se odnosi na freelancere.

''Freelanceri nisu protiv plaćanja poreza. Tražimo pravedan zakon o porezu na dohodak i korektan sustav uplata'', ističu iz Udruženja.

Naglašeno je da od institucija i ustanova kojima je to osnovna djelatnost traže transparentan zakon koji će im osigurati prava kakva imaju i svi ostali porezni obveznici.

''Tražimo jedinstvenu, stimulativnu poreznu stopu. Zahtijevamo u potpunosti korektan sistem uplata poreza, prilagođen obavljanju freelance djelatnosti. Mi jesmo djelatnici. Imamo rashode. Imamo pravo na stvarne rashode, investicije za poslovanje. Plaćat ćemo zdravstveno osiguranje, ali želimo imati i zdravstvenu uslugu'', propćeno je, između ostalog, iz Udruženja "Freelance".

Kopirati
Drag cursor here to close