A gdje je račun?!

Fotografi zovu inspekciju u pomoć: Ilegalci nam uzimaju poslove

U Cazinu je ovog vikenda inspekcija zatekla nelegalnog fotografa koji je fotografirao mladence i svatove
Gospodarstvo / Posao | 28. 04. 2019. u 22:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: panoramaaqualux.rs / U tijeku je sezona fotografiranja po školama

U Cazinu je ovog vikenda Kantonalna uprava za inspekcijske poslove (KUIP) Unsko-sanskog kantona (USK) zatekla nelegalnog fotografa koji je fotografirao mladence i svatove u jednom svadbenom salonu, piše portal Klix.ba.

Inspektor ga je pozvao da u službene prostorije Kantonalne inspekcije u Bihaću donese svu dokumentaciju za obavljanje fotografske djelatnosti.

Osim ovog slučaja inspektori su "pročešljali" i druge krajiške gradove, jer je u tijeku sezona fotografiranja po osnovnim i srednjim školama, kao i višemjesečna sezona svadbi na kojima fotografi "uzimaju dobre pare".

Zekerijah Redžić iz Udruženja fotografa "Akt" iz Cazina za Klix.ba potvrđuje da fotografi u Krajini sa registriranim obrtom posljednje dvije godine pišu inspekcijama i upozoravaju na ovo " crno tržište", ali da je tek sad po prvi put reagirala Kantonalna uprava za inspekcijske poslove USK.

"Naše udruženje je član Udruženja fotografa BiH koje egzistira četiri godine i nije ovo samo problem krajiških, nego fotografa cijele države. Mi već dvije godine insistiramo na kontrolama rada nelegalnih fotografa, jer ako inspektori kontroliraju mnoge druge djelatnosti, ne znam zašto bi nas izostavljali, tim prije što smo mi dio sustava i plaćamo obavezi državi, a "ilegalci" nam uzimaju poslove", kazao je Redžić koji se fotografijom bavi već 20 godina.

Za ovaj posao "u fušu" zarada je velika, tvrde registrirani fotografi.

"Osim škola, nama su svadbe najveći problem. Ilegalni fotograf po svadbi uzme 1.000 KM, pa računajte. Samo na području USK preko ljeta bude blizu 1.500 svadbi, pa pomnožite o kakvim se iznosima radi", govori cazinski fotograf za Klix.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close