RS

Formiraju se povjerenstva za kontrolu rada zdravstvenih radnika

Ako je bilo određenih propusta, bit će, kaže, evidentirani oni koji su odgovorni.
Gospodarstvo / Posao | 03. 05. 2020. u 12:25 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Alen Šeranić najavio je nedjelju da će sljedeći tjedan biti imenovana povjerenstva koja će utvrditi primjenu protokola i ponašanja radnika u zdravstvenim ustanovama kada je u pitanju virus korona i mogućnost njegovog širenja u tim ustanovama.

Ako je bilo određenih propusta, bit će, kaže, evidentirani oni koji su odgovorni.

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci rekao da je utvrđen virus kod 12 pacijenata koji nisu bili na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog Kliničkog centra (UKC), što, kaže, ne znači da su donijeli virus u tu zdravstvenu ustanovu ili da su tu bili zaraženi.

Kazao je da se ne može govoriti da je UKC Banja Luka novi klaster virusa korona.

''Nije neuobičajeno da se infekcija pojavi u zdravstvenoj ustanovi, iako uvijek treba utvrditi zašto i odakle se ta zaraza tu pojavila'', naveo je.

Šeranić je potvrdio da se vrše operacije koje su hitne, dok su ostale prolongirane.

Epidemiologinja u Institutu za javno zdravstvo RS Jelena Đaković-Dević rekla je da se taj bh. etnitet trenutno nalazi u fazi transmisije virusa u zajednici, kada se za veći broj osoba ne može utvrditi epidemiološka veza.

Dodala je da su date preporuke za prevenciju i kontrolu infekcije te predostrožnosti u domovima za stare osobe i zdravstvene ustanove.

RS će, nakon što je, kako kaže, prošla kroz nekoliko faza karakterističnih za ovu epidemiju, krenuti u period ublažavanja mjera ili neke u potpunosti povlačiti.

''To ne znači da svi treba da se opuštenije ponašamo'', rekla je Đaković-Dević i pozvala građane da se i dalje pridržavaju mjera.

Kopirati
Drag cursor here to close