89.000 letova

FlightRadar u petak zabilježio rekordno malen broj letova

FlightRadar je izvijestio kako je ovoga petka globalno zabilježeno tek nešto preko 89.000 letova – najmanje otkako taj servis vodi dnevnu statistiku.
Gospodarstvo / Posao | 28. 03. 2020. u 20:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Početak ožujka je, kako smo već pisali, donio globalnoj zrakoplovnoj industriji pad od preko 7% u broju letova.

Kriza s koronavirusom ne jenjava, sve više aviokompanija privremeno ukida brojne komercijalne linije, pa se pad dodatno produbio i doveo do jednog negativnog rekorda. Servis FlightRadar24 je objavio kako je ovoga petka, 27. ožujka, na nebu diljem svijeta njihov sustav zabilježio najmanji broj zrakoplova otkako se, od 2016. godine, vodi dnevna statistika, javlja Bug.

Od vrha do dna u osam mjeseci

U proteklim je godinama prosječni broj registriranih letova bio između 150 i 200 tisuća na dan. Rekordni broj zabilježen je 24. srpnja prošle godine kada su ADS-B transponderi zrakoplova u svijetu prijavili preko 225.000 letova u 24 sata.

Ovoga tjedna, pak, slika je sasvim suprotna – u petak je zabilježeno tek 89.276 letova.

Podsjetimo, analitičari su već upozorili da bi nastavak ovog trenda mogao dovesti do propasti većine aviokompanija. Rezerve gotovine brzo im se tope, broj rezervacija drastično pada, a oporavka nema na vidiku. Velik broj, ponajviše manjih, zračnih prijevoznika bit će tako ostavljen na milost i nemilost vladama i njihovim subvencijama.

Zanimljiva poruka Mađara

I dok je svjetski zračni prostor u petak bio rekordno bio prazan, jedan je pilot laganog sportskog zrakoplova Magnus Fusion 212 na jugu Mađarske, vrlo blizu hrvatske granice, izveo zanimljiv pothvat.

Obavio je let trajanja 24 minute prilikom kojega je na nebu "iscrtao" poruku podrške zdravstvenim djelatnicima koji se bore s pandemijom.

Kopirati
Drag cursor here to close