Plaća

Federacija je Njemačka za doktore iz RS-a

Prelasci u FBiH postali su svakodnevnica, a iz sindikata naveli su i primjer doktorice iz Istočnog Sarajeva koja je posao našla u Sarajevu za duplo veću plaću.
Gospodarstvo / Posao | 03. 02. 2020. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Plaće liječnika i medicinskih sestara nisu iste u entitetima, a razlika je vidljiva i između županija u FBiH. Ne računajući godine staža, uvjete rada (rad u dežuri i slično) i topli obrok, neto plaća liječnika u KS-u je oko 2.100, a medicinske sestre 1.017 KM.

U ZDK-u plaća liječnika specijaliste iznosi 2.100, a medicinske sestre 900 maraka. Liječnik u USK-u plaćen je od 1.500 do 1.750 KM, a plaće medicinskih sestara su od 820 do 910 KM. Prosječna neto plaća doktora u TK-u iznosi 1.894 KM, a medicinske sestre 1.012 maraka. U HNŽ-u je doktor plaćen 1.820 KM, a medicinska sestra 873 marke, piše Oslobođenje.

Najmanje u regiji

Ipak, treba napraviti razliku između liječničke plaće i primanja, odnosno svega onoga što doktor zaradi. Najveći broj radi ih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali ima i onih koji ostvaruju primanja na osnovu naknada za dežurstvo, pripravnost ili ostale dodatke. Oni zarađuju više od 4.000 KM. Također, ima i onih koji pored državnog posla rade i privatno. Tu je cifra mnogo veća.

Kada su u pitanju plaće liječnika i medicinskog osoblja u RS-u, one su najmanje u regiji. U osnovnu plaću uračunati su topli obrok i regres, kojeg, kako kaže Miodrag Femić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine RS-a, oni ni nemaju. Tako je plaća liječnika opće prakse 1.200 - 1.300 KM.

''Kad je riječ o plati specijaliste, kreće se između 1.600 i 1.700 KM, dok je u Federaciji veća od 2.500 maraka. Znam da moje kolege sa dežurstvom izađu skoro 4.600 do 5.000 KM'', govori Femić, te dodaje da je plaća medicinske sestre u RS-u između 550 i 600 KM - bez dežurstva.

''Kad oduzmete topli obrok i regres, onda možete misliti kolika je plaća'', ističe Femić.

Njemačka

Prelasci u FBiH postali su svakodnevnica, a iz sindikata naveli su i primjer doktorice iz Istočnog Sarajeva koja je posao našla u Sarajevu za duplo veću plaću.

Da doktori, ali i medicinsko osoblje odlaze, pokazuju i podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Od 2013. do 2020. godine u Njemačkoj je preko programa koji nudi ova Agencija zaposleno 5.291 medicinskog osoblja. Brojka je veća jer ima i onih koji do posla dolaze na drugi način.

''Jako je mali broj onih koji su se vratili. Vratilo se svega 20-ak onih koji nisu uspjeli položiti stručni ispit u zadanom roku, odnosno poslodavci nisu bili zadovoljni njihovim radom'', kaže Boris Pupić, glasnogovornik Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Mnoge bolnice su u dugovima, a sve je više štrajkova. Goražde, Mostar, Sarajevo trenutno su žarišne točke u FBiH. Doktori svugdje ne vrijede isto, medicinsko osoblje također. U Sarajevu su plaće među najboljim, ali opet nedostaje kadrova. Samo pedijatara 17.

Kopirati
Drag cursor here to close