Europske mjere

Europske kvote gase radna mjesta u BiH?

Ovih dana dužnosnici BiH pokušat će u Europskoj uniji isposlovati izuzimanje BiH iz tih kvota, ali dobro upućeni u cijeli proces kažu da je to malo vjerojatno, iako je europska odluka suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.
Gospodarstvo / Posao | 16. 07. 2018. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uvođenje kvota od strane EU na čelik i aluminija značajno će uzdrmati BiH, a već sada je izvjesno da bi, ukoliko te mjere ostanu na snazi, tisuće radnika mogle ostati bez posla, prenose Nezavisne novine.

Ovih dana dužnosnici BiH pokušat će u Europskoj uniji isposlovati izuzimanje BiH iz tih kvota, ali dobro upućeni u cijeli proces kažu da je to malo vjerojatno, iako je europska odluka suprotna Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

"Moje mišljenje je da nećemo biti izuzeti. Suština je u tome da u igri velikih stradaju mali i to je cijela priča. Sukob Amerike i Europe zbog čelika i aluminija prelio se na nas i mi ćemo ispaštati", rekao je Nemanja Vasić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH.

Inače, najveći proizvođač čelika u BiH je kompanija "ArcelorMittal", a svoje proizvode trenutno najviše izvozi u Rumuniju, Bugarsku, Mađarsku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku. Iz ove kompanije već su najavili, ukoliko kvote budu važile i za BiH, da će izgubiti preko 30 posto prodaje gotovih proizvoda od čelika.

"Ovo je jedan od najgorih oblika globalne kvote, gdje se uvoz u EU iz BiH smatra jednakim kao za bilo koju drugu državu u svijetu. S obzirom na to da smo mi mala jedinica, globalna kvota se vrlo brzo može popuniti i to može ozbiljno naštetiti poslovnoj održivosti 'ArcelorMittala' Zenica i 'ArcelorMittala' Prijedor", rekli su u ovoj kompaniji.

Međutim, upravo ova kompanija mogla bi biti razlog zbog kojeg nam Europa vrlo vjerojatno "neće progledati kroz prste" i to iz razloga što se radi o multinacionalnoj kompaniji koja čelikom trguje u cijelom svijetu.

Zbog uvođenja kvota na čelik i aluminij, krajem prošlog tjedna održan je i sastanak u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, odakle je zatraženo da se što hitnije reagira. Prema određenim procjenama, zbog uvođenja kvota od EU u ovom sektoru u BiH moglo bi biti ugroženo oko 10.000 radnih mjesta.

"Imajući u vidu da su najavljene mjere problematične i sa stanovišta Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kojim su se i EU i BiH obavezale poštovati pravila slobodnog tržišta, o stavovima BiH bit će obaviješteni Europska komisija i nadležni Direktorat trgovine EU", rekao je nedavno Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Iz ovog ministarstva najavljeno je da će Šarović u narednim danima obaviti konsultacije sa nadležnim institucijama zemalja regije, koje će se, također, naći na udaru najavljenih mjera, a sve sa ciljem da se pronađe najbolje rješenje za gospodarstvo.    

Podsjećanja radi, prošlog mjeseca Donald Trump, predsjednik SAD, objavio je da će od 1. lipnja uvesti carine od 25 posto na uvoz čelika i 10 posto na aluminij iz EU kako bi zaštitio domaće proizvođače. Nakon toga Bruxelles je uzvratio recipročnim mjerama, a pokrenut je i spor pred Svjetskom trgovinskom organizacijom.

Kopirati
Drag cursor here to close