Problem financiranja

Europi prijeti nestašica banana

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, u idućih sedam godina namjerava smanjiti za 3,9 posto iznos novca koji iz zajedničkog proračuna odlazi u "najudaljenije regije". One se nalaze u Atlantskom oceanu, Karibima, Latinskoj Americi i Indijskom oceanu
Gospodarstvo / Posao | 09. 11. 2020. u 10:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači banana na Kanarskim otocima mogli bi prestati sa sađenjem i berbom tog voća dođe li do najavljenog smanjenja novčanih poticaja iz Europske unije, upozoravaju tamošnji poljoprivrednici.

"Smanjenje pomoći moglo bi dodatno narušiti gospodarsku situaciju na Kanarskim otocima, već dovoljno ugroženu padom turizma zbog pandemije koronavirusa", priopćila je udruga proizvođača banana s Kanarskih otoka (ASPROCAN).

S Kanarskih otoka, španjolskog teritorija na zapadu Afrike, dolazi 70 posto banana proizvedenih u EU.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, u idućih sedam godina namjerava smanjiti za 3,9 posto iznos novca koji iz zajedničkog proračuna odlazi u "najudaljenije regije". One se nalaze u Atlantskom oceanu, Karibima, Latinskoj Americi i Indijskom oceanu.

Bruxelles preko posebnih fondova pomaže razvoju tih udaljenih regija EU-a zbog njihovog specifičnog geografskog položaja i s njim povezanih poteškoća. Te regije su Kanarski otoci (Španjolska), otoci Azori i Madeira (Portugal) te Guadalupe, Francuska Gvajana, Reunion, Martinique, Mayotte i Saint-Martin (Francuska).

Odande dolaze gotovo sve banane proizvedene u EU.

Kanarski otoci, na kojima od proizvodnje banana živi 15.000 stanovnika, prime godišnje 268 milijuna eura pomoći.

Ostat će bez 10 milijuna eura godišnje od 2021. do 2027. godine bude li usvojen prijedlog proračuna za to razdoblje. Ovaj mjesec bi o tome trebali razgovarati Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU-a.

"Samo jedan novi dogovor u posljednji čas može spasiti primarni sektor ovih udaljenih regija", kaže Sergio Caceres, dužnosnik udruge proizvođača s Kanarskih otoka. Na Kanarima oko 8.000 proizvođača s nelagodom iščekuje pregovore te traži od španjolske vlade da u Bruxellesu zaustavi smanjenje novca.

"Mi, baš kao i Portugal te Francuska, tražimo zadržavanje iznosa koji je bio u proračunskom razdoblju od 2014. do 2020. godine", kaže španjolski ministar poljoprivrede Luis Planas.

Banane s Kanarskih otoka manje su od poznatih južnoameričkih banana, no u Španjolskoj su izuzetno popularne. Svaki dan se s otoka preveze u kontinentalnu Španjolsku više 1 milijun kilograma banana te se prodaju u svim trgovinama. U nedjelju je velika promotivna reklama bila istaknuta na najvećoj biciklističkoj utrci La Vuelta u Madridu.

U listopadu je u Bruxellesu održan Forum najudaljenijih regija (Outermost Regions Forum) s kojeg je povjerenica za kohezijsku politiku, Portugalka Elisa Ferreira, poručila kako je zabrinuta aktualnom situacijom u tim područjima.

"Istinski sam zabrinuta utjecajem koronakrize na ta udaljena područja, što se posebno vidi u sektorima transporta i turizma. Zbog toga sam spremna raspraviti o načinu obnove tih regija u skladu s našom strategijom", rekla je. Poljoprivreda, među kojima proizvodnja banana, jedan je od glavnih sektora ondje.

Na Kanarskim otocima banane sudjeluju s 46 posto u ukupnoj poljoprivredi otočja, a poljoprivrednici se žale kako su im posljednjih godina troškovi proizvodnje oštro porasli, što dovodi u pitanje isplativost bavljenja tim poslom.

"Zbog nedostatka pažnje, odnosno pritiska iz Europe, postoji rizik od nestajanja proizvodnje banana na našim otocima. A to nam je jedna od glavnih gospodarskih grana, neophodna za zapošljavanje stanovnika", poručila je udruga tamošnjih proizvođača.

Kopirati
Drag cursor here to close