Dobre brojke

Ericsson blago povećao prihode u četvrtom kvartalu

Ericsson je u rujnu objavio da je rezervirao 12 milijardi švedskih kruna (1,23 milijarde dolara) za očekivanu kaznu u SAD-u zbog korupcije.
Gospodarstvo / Posao | 24. 01. 2020. u 11:52 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Švedski proizvođač telekomunikacijske opreme Ericsson izvijestio je u petak o blagom rastu prihoda u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju zahvaljujući boljim rezultatima na tržištima Bliskog istoka i istočne Azije koji su nadoknadili pad u Sjevernoj Americi.

U razdoblju od listopada do prosinca Ericsson je zabilježio neto dobit od 4,5 milijardi kruna (471 milijun dolara). U istom razdoblju godine ranije poslovao je s neto gubitkom od 6,5 milijardi kruna zbog troškova restrukturiranja i otpisa.

U četvrtom tromjesečju 2019. operativna dobit bez troškova restrukturiranja više je nego udvostručena, na 6,5 milijardi kruna, a uključuje 700 milijuna kruna otpuštenih rezervacija iz trećeg tromjesečja za troškove nagodbe u sudskom sporu u SAD-u.

Kada se uključe troškovi restrukturiranja, iznosila je 6,1 milijardu kruna, javlja Hina.

Ericsson je u rujnu objavio da je rezervirao 12 milijardi švedskih kruna (1,23 milijarde dolara) za očekivanu kaznu u SAD-u zbog korupcije.

Američka komisija za vrijednosne papire i burze (SEC) i ministarstvo pravosuđa pokrenuli su istragu protiv Ericssona zbog sumnje da je kršio američki zakon o koruptivnim praksama u inozemstvu.

Istraga je pokazala da je Ericsson prekršio svoj kodeks poslovne etike i američki zakon o koruptivnoj praksi u Kini, Djibutiju, Indoneziji, Kuvajtu i Vijetnamu. U prosincu je i švedsko državno tužilaštvo otvorilo istragu protiv kompanije zbog sumnje u podmićivanje.

Danas objavljeno poslovno izvješće pokazuje također da su neto prihodi kompanije u četvrtom tromjesečju porasli četiri posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije, na 66,4 milijarde kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i prodana odnosno kupnja imovine, uvećani su jedan posto.

Pritom su veći prihodi na Bliskom Istoku, u istočnoj Aziji, Oceaniji i Indiji nadoknadili pad prihoda u Sjevernoj Americi, ističu u švedskoj kompaniji..

Razlog je slabijeg rezultata u Sjevernoj Americi „neizvjesnost povezana s najavljenim spajanjem opreatora”, navodi izvršni direktor Borje Ekholm.

U cijeloj prošloj godini kompanija je ostvarila neto dobit od 1,8 milijardi švedskih kruna. Godinu ranije zaključila je s neto gubitkom od 6,3 milijarde kruna.

Neto prihodi uvećani su u 2019. godini osam posto, na 227,2 milijarde kruna. Kada se isključe promjene valutnih tečajeva i kupnja odnosno prodaja imovine, porasli su četiri posto.

Ericsson je s operaterima sklopio 78 komercijalnih ugovora o nabavi opreme za mobilne mreže nove generacije 5G a uspostavio je 24 5G mreže na četiri kontinenta, istaknuo je Ekholm.

Kopirati
Drag cursor here to close