Prognoze

Egzodus vozača iz BiH tek slijedi

Zbog ovakve situacije prijevoznici pitaju tko će kod nas u narednom periodu voziti kamione.
Gospodarstvo / Posao | 07. 10. 2021. u 09:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako se u BiH veći duže razdoblje bilježi manjak profesionalnih vozača, prijevoznici strahuju da će problem tek eskalirati i da će uslijediti egzodus ovih radnika, prenose Nezavisne novine.

Kako ističu, u Velikoj Britaniji vlada prava pomama za ovim kadrom, tako da zbog boljih uvjeta rada očekuju odljev ovih radnika.

Zbog ovakve situacije prijevoznici pitaju tko će kod nas u narednom periodu voziti kamione.

Manjak vozača 

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS, kazao je da je na bh. tržištu radne snage već došao do izražaja manjak vozača, ali da slijedi još veći odljev ovih radnika nakon što je krenula potražnja za profesionalnim vozačima u Velikoj Britaniji.

"Vozači u Velikoj Britaniji imaju 5.000 funti plaću, što znači da će u narednom razdoblju i ovo vozača što je ostalo otići iz BiH zbog boljih uvjeta rada", kazao je Grbić.

Kako je rekao, u Banja Luci nema nijednog vozača koji se nalazi na Zavodu za zapošljavanje. Kada bi sada bio raspisan natječaj za prijem profesionalnih vozača, kako ističe Grbić, prije bi se na natječaj javio kirurg nego profesionalni vozač.

Dodao je da je u protekle dvije godine iz BiH otišlo najmanje 4.500 do 5.000 profesionalnih vozača.

"Pored vozača, BiH je napustilo i oko 2.000 prijevozničkih firmi, koje su preregistrirane u Sloveniji. To nam jasno pokazuje u kakvoj se situaciji nalazimo i šta se događa s ovom branšom", kaže Grbić i ističe da vozač kamiona u BiH ne može dobiti veću plaću od 1.500 do 2.000 KM. Dodaje da se skoro sve transportne firme suočavaju s problemom da ne mogu naći vozača, pa im leže po dva, tri pa i pet kamiona.

Kako je rekao, više je razloga za odlazak vozača u inozemstvu, među kojima su uvjeti na terminalima, dugo čekanje, nema dovoljno posla, male plaće.

Visina plaće

"Svaki mladi vozač koji jednom pređe granični prijelaz i ode na carinski terminal i vidi koliko čeka i kolika mu je na kraju mjeseca plaća, sljedeći mjesec da otkaz i ode u zemlje Europske unije", kazao je Grbić.

Dodao je da trenutno nema prijevozničke firme u RS ili BiH da joj ne nedostaje po nekoliko vozača.

"Ovo sve pogoršava situaciju u prevozu i pitanje je ko će uopšte upravljati kamionima ovdje i ko će da nam doveze robu, lijekove, brašno ili repomaterijal", naglasio je Grbić.

Sa druge strane, Zijad Sinanović, tajnik Udruženja međunarodnih cestovnih prijevoznika tereta Vanjskotrgovinske komore (STK) BiH, u razgovoru za "Nezavisne novine" ističe da ne stahuje da će naši vozači da se upute prema Velikoj Britaniji, jer, kako kaže, tamo se traže privremeni radnici, ali ističe da BiH ima problem sa nedostatkom vozača.

"Generalno, problem nedostatka ovog kadra je postao aktualan i kod nas, iako je u Europskoj uniji prisutan već dugi niz godina, a sada je na red došla i BiH", kazao je Sinanović.

Ističe da ovaj posao više nije toliko aktualan za mlade ljude. Kako kaže, manje se ljudi odlučuje za taj posao upravo zato što je postao previše stresan.

Kopirati
Drag cursor here to close