PRimera

Edukacija za dodjelu grant sredstava u sklopu projekta RHRF-a

Javni poziv za dodjelu malih grantova uskoro će objaviti Federalno ministarstvo zdravstva.
Gospodarstvo / Posao | 03. 11. 2018. u 10:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Edukacija za sudjelovanje u javnom pozivu Federalnog ministarstva zdravstva za dodjelu Grant sredstava malih programa/projekata zasnovanih na dokazima, u sklopu projekta Smanjenje faktora zdravstvenih rizika za stanovništvo BiH - RHRF (Reducing Health Risk Factors), održat će se 6. i 7. studenoga u Mostaru (Poslovni centar Sivrić) te 8. i 9. studenoga u Zenici (zgrada Multiplex Ekran).  

Osmišljeni koncept edukacije koju organizira agencija Primera zadužena za Stub2 Mobilizaciju zajednice, interaktivnog je karaktera i kroz grupni rad sudionicima će dati priliku da razviju vlastitu ideju i napišu projektni prijedlog, kojeg će na kraju edukacije pregledati predavači kako bi aplikanti dobili smjernice i upute za njegovo daljnje oblikovanje. 

Cilj je potencijalne aplikante obučiti i pripremiti za realizaciju kvalitetnih preventivno-promotivnih programa/projekata u svrhu sveobuhvatne mobilizacije zajednice, kao i za uspješnu prijavu na javni poziv za dodjelu grantova od Federalnog ministarstva zdravstva, priopćila je agencija Primera. 

Nevladine organizacije i javne ustanove usmjerene ka promoviranju zdravlja, odnosno prevenciji nezaraznih bolesti u lokalnim zajednicama Mostar i Zenica, mogu predložiti svoje ideje promotivno-preventivnih programa/projekata koji se trebaju bazirati na modelu pristupa tzv. Zajednice koje brinu (Communities That Care – CTC), koji je široko rasprostranjen i prihvaćen širom svijeta kao pristup zasnovan na činjenicama (evidence-based prevention science). 

Ovaj model pristupa (CTC) treba se adekvatno adaptirati u pogledu četiri faktora zdravstvenih rizika (konzumacija duhanskih proizvoda, konzumacija alkohola, nezdrava prehrana i fizička neaktivnost), kao i u pogledu svih grupa obuhvaćenih projektom (djeca, adolescenti, mlade osobe i odrasle osobe). 

Od aplikanata se očekuje da svoje ideje i prijedloge kreiraju u skladu s lokalnim Akcijskim planovima RHRF-a, koji su rezultat intenzivnog i dugotrajnog rada ključnih aktera lokalnih zajednica. 

Javni poziv za dodjelu malih grantova uskoro će objaviti Federalno ministarstvo zdravstva. 

Švicarska agencija za razvoj i suradnju (SDC) osigurava financiranje i u partnerstvu sa Svjetskom bankom putem Trust fonda pruža podršku Federalnom ministarstvu zdravstva na dizajniranju i implementaciji efikasnih promotivnih i preventivnih programa za smanjenje faktora rizika za odabrane masovne nezarazne kronične bolesti među populacijom. 

Dvodnevna edukacija u potpunosti je besplatna, a uključuje materijale s predavanja u pisanom i elektronskom obliku, interaktivan razgovor s predavačem, radionice u grupama, stanku za kavu i ručak. Dolazak je potrebno potvrditi mailom na [email protected], najdalje 5.11.2018. do 16 sati, navodi se u priopćenju. 

Kopirati
Drag cursor here to close