Općinski sud u Mostaru

Sud presudio: Kordić nezakonito dao otkaz djelatnici Doma zdravlja

Dalibor Vuković podsjeća da je vše puta sindikat upozoravao da bivši direktor dr Mario Kordić vrši pritisak na ovaj sindikat.
Gospodarstvo / Posao | 26. 02. 2021. u 11:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Općinski sud u Mostaru donio je presudu da je otkaz Ugovora o radu, koji je bivši direktor Doma zdravlja Mostar dr Mario Kordić dao našoj predsjednici sindikata Doma zdravlja Mostar Zori Rukelj nezakonit i poslodavac je mora vratiti na odgovarajuće radno mjesto'', rekao je za Bljesak.info Dalibor Vuković predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u HNŽ-u, čijeg sindikata je član i Sindikat DZ Mostar.

Vuković podsjeća da je vše puta sindikat upozoravao da bivši direktor dr Mario Kordić vrši pritisak na ovaj sindikat.

''Preko svojih ljudi formira novi sindikat koji bi imao pod kontrolom, maltretita našu predsjednicu i mješa se u upravljanje i funkcioniranje sindikata, a sve kako bi utišao bilo kakvu kritiku na svoj račun. Sindikat će i dalje činiti sve u zaštiti naših članova uprkos pritiscima osoba kao što je Mario Kordić koji ne prežu ni od čega da uguše svaki vid radničke borbe za ostvarivanje prava iz radnog odnosa'', rekao je Vuković.

U presudi je navedeno da se poništava kao nezakonita odluka o otkazu ugovora o radu s ponudom izmijenjenog ugovora o radu tužiteljici (op.a. Zori Rukelj) donesena od strane tuženog Doma zdravlja Mostar.

Također poništava se kao nezakonit ugovor o radu na neodređeno vrijeme, zaključen između tužiteljice i tuženog.

Utvrđuje se da je tužiteljica Zora Rukelj u stalnom radnom odnosu kod tuženog, na radnom mjestu ''ekonomski tehničar raspoređena na poslove knjigovođe u Službi za ekonomsko-financijske poslove'' u Domu zdravlja u Mostaru s punim radnim vremenom, pa ju je tuženi dužan vratiti na ovo ili drugo odgovarajuće radno mjesto, regulirati joj radno-pravni status, isplatiti joj naknadu plaće u visini plaće koju bi tužiteljica ostvarila da je radila i omogućiti tužiteljici obavljanje poslova i zadataka na istom radnom mjestu, sve u roku od 15 dana i pod prijetnjom izvršenja

Tuženi je dužan nadoknaditi tužiteljici troškove parnice u iznosu od 3.673,21 KM zajedno sa zateznom kamatom počev od dana 24. 02. 2021. godine kao dana donošenja ove presude, pa sve do isplate, a sve ovo u roku od 15 dana i pod prijetnjom izvršenja.

Podsjetimo, rukovodstvo Doma zdravlja Mostar, osporavalo je ranije postojanje sindikata čija je predsjednica Zora Rukelj, te tadašnji direktor kako nam je pojašnjeno, nije htio dati sporazum o poslovima koji se moraju obavljati za vrijeme štrajka, kada je nezavisni sindikat DZ Mostar to tražio sukladno zakonu. No kako sporazum nikada nije potpisan, sindikalisti nisu krenuli u štrajk jer, kako je pojasnio Vuković, nisu htjeli dovoditi u opasnost ljude da krenu u nezakonit štrajk.

U prosincu je Županijski sud u Mostaru donio rješenje i usvojio zahtjev Nezavisnog sindikata uposlenika Doma zdravlja Mostar i odložio izvršenje Rješenja Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ-a.

''Sindikat uposlenika Doma zdravlja Mostar unatoč silnoj potrebi i želji dr Marija Kordića direktora Doma zdravlja da isti ugasi radi kritičkog odnosa prema njemu kao direktoru, i dalje radi punim kapacitetom i poručujemo dr Mariju Kordiću da unatoč pritiscima i nezakonitim radnjama postoji pravna država koja će zaštititi radnike od ovakvih osoba koje čine sve kako bi ušutkali radnike zaradi jeftinih političkih ciljeva'', nedeno je u prosincu iz Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu Hercegovačko neretvanske županije.

Kako je navedeno u obrazloženju Županijskog suda u Mostaru, ''neće biti obustavljen parnični postupak koji je Sindikat pokrenuo radi proglašenja nevažećim Pravilnika o radu Doma zdravlja a poslodavac bi preko subordinacijske strukture u ustanovi konačno dobio sindikat po svom ukusu...''.

Nakon toga Dom zdravlja Mostar objavio je da je oformio novi ''Sindikat Doma zdravlja 2020'', koji je kako je tada navedeno postao reprezentativan 25. 01. 2021. godine, te se kao takav priključio ostalim zdravstvenim djelatnicima u prosvjedu zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora.

Nakon te objave reagirao je i Dalibor Vuković iz Nezavisnog sindikata zdravstvenih radnika koji je naveo da bi štrajk ovog sindikata bio nezakonit, jer između ostalog, dokumenti nisu imali potpis novoizabrane predsjednice Marije Šunje, a dokument sindikata potpisao je tadašnji direktor Doma zdravlja Mostara Mario Kordić, što je kako je tada Vuković pojansio protuzakonito.

Najavio je da ako ovaj sindikat stupi u štrajk, vodstvo njegovog sindikata će reagirati suklando zakonu, no ovaj sindikat nije se priključio štrajku.


Kopirati
Drag cursor here to close