Željeznice rS

Dužni im milijun KM i neće da ih pogledaju

Gospodarstvo / Posao | 15. 09. 2017. u 09:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Radnici Željeznica RS-a zaprijetili su danas radikalnim mjerama borbe za svoja prava, ukoliko nadležni ne pristanu na razgovore o njihovim zahtjevima.

Pozvali su generalnog direktora Dragana Savanovića, te ministre prometa i rada te boračko-invalidske zaštite, Neđu Trninića i Milenka Savanovića, da danas do 12 sati dođu na razgovor s radnicima u banjalučku željezničku stanicu, jer će u suprotnom njihovo izaslanstvo krenuti ka Vladi RS-a sa zahtjevom da ih bilo tko iz izvršne vlasti u RS-u primi na razgovore.

''Upozoravamo ih da nismo voljni da se događa scenarij iz ožujka ove godine, kada smo zbog istih zahtjeva blokirali prugu u Banja Luci. Za sve što se od sada bude događalo bit će oni odgovorni'', rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Prometno-transportne djelatnosti u ovom javnom poduzeću Zlatko Marin.

Štrajkačima glađu danas je, kaže Marin, podršku dalo oko 300 njihovih kolega iz svih gradova RS-a, koji su došli u banjolučku željezničku stanicu.

Institucije RS-a pitaju je li im dužnost da štite zakonska radnička prava ili direktore koji, kako tvrde, krše te zakone.

''Promatrajući situaciju u RS-u, od otkaza radnicama u Bileći, do našeg štrajka glađu, i činjenice da nas za pet dana nitko od dužnosnika nije obišao, zaključili smo da naši poslodavci žele od nas napraviti robove. To im nećemo dozvoliti i nećemo odustati od svojih zahtjeva. Borit ćemo se do zadnjeg. Samo nas u nosilima mogu odavde iznijeti ili da nam isplate dugovanja za koja su rekli da su za njih minimalna'', rekao je predsjednik Samostalnog sindikata Prometno-transportne djelatnosti u ovom javnom poduzeću Zlatko Marin.

Radnici Željeznica RS-a traže da im se izvrši isplata naknada, po osnovu četiriju prijevoza i dvaju toplih obroka, što ukupno iznosi oko milijun KM te riješe probleme s ovjerom zdravstvenih knjižica i utvrdi odgovornost za teško financijsko stanje u Željeznicama RS-a koje grcaju u gubicima.

Uprava i resorno ministarstvo smatraju da je ovaj štrajk neopravdan.

Kopirati
Drag cursor here to close