Novi etički kodeks

Državni službenici moraju paziti što objavljuju na društvenim mrežama

Kako bi se anulirale afere o stavovima koje državni službenici privatno iznose na svojim društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru..., i to se stavlja pod neku vrstu nadzora.
Gospodarstvo / Posao | 23. 10. 2020. u 11:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zabrana primanja darova, isticanja amblema ili drugih promotivnih materijala političkih stranaka, zabrana nošenja kratkih hlača za muškarce, a za žene zabrana mini suknji... samo su neki od zanimljivih detalja koji se nalaze u novom etičkom kodeksu kojeg su se dužni pridržavati svi državni službenici u Federaciji BiH, a koji je nedavno u Službenim novinama objavila Agencija za državnu službu FBiH.

Kada je u pitanju primanje darova, to je, prema kodeksu, nedopustivo.

“Ako je državnom službeniku ponuđen dar ili neka druga vrijednost, dužan je dar ili drugu korist odbiti, odnosno uručeni dar vratiti, poduzeti radnje radi identifikacije osoba i, ako je moguće, pronaći svjedoke i odmah o tome sačiniti službenu zabilješku i obavijestiti neposredno pretpostavljenoga. Ako je državni službenik u nedoumici može li se ponuđeni dar smatrati prigodnim darom manje vrijednosti, dužan je o tome zatražiti mišljenje od neposredno pretpostavljenoga”, piše u kodeksu.

“U službenim prostorijama institucije državni službenik ne smije nositi i isticati simbole političkih stranaka niti njihov propagandni materijal te javno izražavati svoje uvjerenje vezano za političke stranke i njihovo djelovanje”, također se navodi.

Estetski izgled državnih službenika i stil njihova odijevanja strogo je definiran. Državni službenik dužan je biti prikladno i uredno odjeven, primjereno poslovima državnoga službenika i svojim načinom odijevanja na radnom mjestu ne narušavati ugled institucije. Neprikladnom odjećom smatra se naročito: za muškarce - kratke ili druge hlače koje u stojećem stavu dosežu iznad zgloba, majica koja nema ovratnik i/ili rukave i/ili je neuobičajenih/živih boja te obuća otvorenih prstiju; za žene - previše otvoren vratni izrez majice i/ili majica otvorenih leđa i bez rukava, suknja ili kratke hlače koje u stojećem stavu dosežu iznad koljena više od pet centimetara te neprimjerena obuća (papuče ili druga obuća otvorenih prstiju koja se sa stražnje strane ne pridržava uz nogu), sportska odjeća, veća oznaka ili natpis na odjeći, simbol koji može biti uvredljiv ili iritantan po bilo kojoj osnovi, nepokriveni torzo te nošenje kape u službenim prostorijama.

Državnom službeniku nije dopušteno imati tetovaže na vidljivim dijelovima tijela te imati probušene pojedine dijelove tijela, osim ušiju.

Kako bi se anulirale afere o stavovima koje državni službenici privatno iznose na svojim društvenim mrežama, Facebooku, Twitteru..., i to se stavlja pod neku vrstu nadzora, javlja Večernji list.

Po novodonesenom etičkom kodeksu, državni službenik dužan je u svim oblicima javnog nastupa i djelovanja u kojima predstavlja državno tijelo iznositi stavove državnog tijela, sukladno propisima, ovlastima, stručnim zvanjem i ovim etičkim kodeksom.

U javnim nastupima u kojima ne predstavlja državno tijelo službenik ne smije iznositi podatke iz djelokruga rada državnog tijela ili poslova svoga radnog mjesta koji bi mogli narušiti ugled državnog tijela i povjerenje građana u rad državnog tijela.

Prigodom iznošenja osobnih stavova i mišljenja te drugih informacija preko društvenih mreža i drugih medija, državni službenik dužan je paziti na osobni ugled kao i na ugled državne službe. 

Kopirati
Drag cursor here to close