Podaci The Economista

Država demantira broj nezaposlenih mladih

Podaci su preneseni sa web portala World in Figures The Economista, a kao izvor podataka navedena je Međunarodna organizacija rada (ILO).
Gospodarstvo / Posao | 19. 12. 2019. u 13:37 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za rad i zapošljavanje BiH u cilju informiranja javnosti o točnim podacima sa tržišta rada u BiH, dužna je reagirati na danas objavljene netočne podatke o stopi nezaposlenosti mladih u BiH.

Podaci su preneseni sa web portala World in Figures The Economista, a kao izvor podataka navedena je Međunarodna organizacija rada (ILO).

''Navedeni podatak o stopi nezaposlenosti mladih od 15-24 godine u BiH od 46,7% u 2018. godini nije točan. Točna stopa nezaposlenosti mladih u 2018. godini je 38,8%, dok u 2019. godini ova stopa iznosi 33,8%. Podatak o stopi nezaposlenosti mladih od 15-24 godine starosti je sastavni dio Ankete o radnoj snazi koju provodi Agencija za statistiku BiH i predstavlja jedini međunarodno usporedivi zbir podataka sa tržišta rada u Bosni i Hercegovini. Kao takav taj se podatak dostavlja i Međunarodnoj organizaciji rada, te drugim međunarodnim institucijama poput EUROSTAT-a'', navodi se i dodaje kako se stopa nezaposlenosti se računa kao odnos broja nezaposlenih i ukupne radne snage pomnoženo sa 100.

Ono što je bitno reći jeste da se svi podaci koje objavljuje Agencija za statistiku BiH mogu provjeriti i putem ILO-a i apsolutno su identični. Podaci u navedenom tekstu nisu identični ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i za druge navedene države, te su apsolutno pogrešni. Sve navedeno se može provjeriti putem web stranice ILO-a. Također, ankete o radnoj snazi su dostupne i na web stranici Agencije za statistiku BiH.

 


''Također je važno reći i da je trenutna stopa nezaposlenosti mladih u BiH još uvijek visoka i potrebno je kontinuirano raditi na njenom smanjenju i uvođenju mladih ljudi u tržište rada. Agencija za rad i zapošljavanje BiH, zajedno sa svim akterima na tržištu rada, a posebno zavodima i službama zapošljavanja, ostaje maksimalno posvećena problemu nezaposlenosti mladih, te svi zajedno nastavljamo raditi u cilju daljnjeg smanjenja nezaposlenosti u Bosni i Hercegovini'', priopćeno je iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close