Domljan

'Zaposlenost i produktivnost pokretači ekonomskog razvoja FBiH'

''Poznato je da moramo povećati zaposlenost zato što je u BiH, odnosno Federaciji BiH, nezaposlenost na prilično visokoj razini te iako pada još je oko 18 posto.''
Gospodarstvo / Posao | 29. 10. 2019. u 14:07 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sveučilišni profesor i konsultant Vjekoslav Domljan izjavio je da su dva ključna pokretača ekonomskog razvoja u Federaciji BiH u predstojećem periodu zaposlenost i produktivnost.

''Poznato je da moramo povećati zaposlenost zato što je u BiH, odnosno Federaciji BiH, nezaposlenost na prilično visokoj razini te iako pada još je oko 18 posto. Također, što je još važnije, moramo uvesti politiku produktivnosti, što znači da moramo povećati stopu investicija, ulaganja u istraživanje i razvoj, odnosno inovacije, te popraviti vještine - kazao je za Fenu Domljan koji je vodio današnju radionicu posvećenu ekonomskom razvoju, a u okviru izrade strategije razvoja Federacije BiH 2021. – 2027., u organizaciji Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Neophodno je, kako je dodao Domljan, sužavati jaz između BiH, odnosno Federacije BiH i zemalja visokog dohodka, i to nam treba biti cilj. To ćemo postići ako investicije povećamo na više od 30 posto sa sadašnjih 20 do 25 posto BDP-a. Ulaganja u istraživanje i razvoj sada su na nivou od svega 0,15 do 0,20 posto, a potrebno ih je podići na najmanje jedan posto. Također, naveo je Domljan, trebamo popraviti vještine, a to znači proizvoditi ono što našim poslodavcima treba i to prvenstveno onima koji izvoze proizvode.

Video: Domljan: Zaposlenost i produktivnost ključni pokretači ekonomskog razvoja FBiH

Domljan je naglasio značaj dobrog sektora industrije koji sada u Federaciji daje 13 do 14 posto BDP-a.

''Moramo se najprije profilirati, odnosno naći one industrijske djelatnosti u kojima BiH, odnosno FBiH, ima komparativnu prednost i u kojima može ostvariti ekonomiju obima i tako zauzeti globalne niše. Na industriji se temelji sve ostalo, a mi imamo drvnu, metalsku, koje su tradicionalno poznate i tu tradiciju treba njegovati i usavršavati da bi i dalje bili konkurentni u odnosu na druge zemlje. U oblasti usluga, prije svega se radi o turizmu koji je također neophodno dalje razvijati'',  kazao je Domljan.

Vlada Federacije BiH je zadužila Federalni zavod za programiranje razvoja da pripremi strategiju razvoja FBiH za period 2021.-2027. imajući u vidu izazove sa kojima se BiH i FBiH suočavaju.

Zamjenik direktora Federalnog zavoda za programiranje razvoja Rijad Kovač je kazao da je današnja radionica jedna od više od 30 koje će biti održane u procesu pripreme i fokusirana je na doprinos definiranju vizije i ciljeva same strategije, te na razgovor o konkretnim mjerama koje trebaju biti urađene kako bi se strategija implementirala.

''Radionica je okupila gotovo stotinu učesnika iz vladinih institucija sa svih nivoa, kao i predstavnike nevladinih institucija. Nakon realizacije 12 radionica na kojima su diskutovane analize stanja društveno-ekonomskog života u FBiH, slijedi niz od četiri radionice na kojima će se voditi multisektorske konsultacije i to na svakoj o tri podoblasti, a današnja je posvećena ekonomskom razvoju. Uslijedit će okrugli stolovi i online konsultacije kao vid javnih konsultacija i na kraju precesa predviđamo još jedan krug radionica gdje ćemo u potpunosti definirati mjere i pokušati definirati aktivnosti koje će voditi ostvarenju tih mjera'', kazao je Kovač, te dodao da će strategija vjerovatno biti predložena početkom iduće godine u formi nacrta.

Današnja, prva od četiri radionice tijekom kojih će se provesti multisektorske konsultacije o planu razvoja Federacije BiH bila je posvećena ekonomskom razvoju, na kojoj su po osnovu analize stanja u oblastima industrije, kreativne industrije i pametne specijalizacije, razvoja malih i srednjih preduzeća, poduzetništva i obrta, poljoprivrede i proizvodnje hrane, ruralnog razvoja i turizma, diskutirani prioriteti i ciljevi razvoja, te mjere potrebne za njihovu realizaciju.

Naredne radionice će se odnositi na društveni razvoj, održivu infrastrukturu i prostor, te dobre i inkluzivne uprave.

Kopirati
Drag cursor here to close