Orhan Karahodža

Doktor 'O' porijeklom iz BiH glavni europski posrednik za nabavku cjepiva

Sve je teže nabaviti cjepiva protiv Kovida-19, “Doktor O” glavni posrednik
Gospodarstvo / Posao | 17. 04. 2021. u 08:21 Bljesak.info
Doktor O glavni posrednik za nabavku cjepiva

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cjepiva protiv koronavirusa sve je teže nabaviti na regularan način. Neslužbeno, do njih se može lako i brzo doći uz pomoć posrednika i po znatno višim cijenama. Njemačka državna televizija istraživala je nabavke vakcina u nekoliko europskih država. Istraga ih je dovela do takozvanog “Doktora O”. Riječ je Orhanu Karahodži, porijeklom iz Banjaluke, koji već godinama kao lliječnik živi i radi u Njemačkoj.

Orhan Karahodža, u Njemačkoj poznat kao “Doktor O” važi za glavnog europskog aktera u indirektnom posredovanju nabavke cjepiva. U izjavi za BHRT, ovaj, inače liječnik internista i prvi čovjek nekoliko firmi, ističe da se bavi konsaltingom i da ne prodaje cjepiva. Tvrdi da može ubrzati cijeli posao kod proizvođača i da od raznih vlada ima narudžbe za 30 milijuna doza cjepiva. Naglašava kako želi pomoći svima, da radi za proviziju i da on ne utiče na cijenu cjepiva.

''Neke vlade plaćaju i veće cijene da bi mogle do toga. Na kraju treba se zapitati koliki je vrijedan život ljudski. Kolika je cijena jednog PCR testa. Da li je cijena jednog cjepiva skupa 10 dolara, 20 dolara. Je li to skupo. Je li život toliko vrijedan ili nije vrijedan. Deset dana lock-downa košta kao cijepljenje čitave populacije u toj zemlji'', ističe “Doktor O”.

Karahodži, odnosno njegovoj firmi “Doctors 365” pismom namjere za nabavku pola milijuna doza cepiva “AstraZeneca” u siječnju se obratilo i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS. Iz ovog ministarstva kažu da nije bilo obvezujućeg ugovora i da u konačnici nije ništa ni dogovoreno.

''Predmetna suradnja nikada nije uspostavljena, jer je ponuda odbačena. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske ne nabavlja cjepiva, već se one nabavljaju posredstvom veleprometnika, u skladu sa Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH, te Zakonom o javnim nabavkama BiH'', istaknuli su iz Vlade RS.

RS odlučila se za nabavku 160 tisuća doza kineskih cjepiva “Sinofarm” za vakcinisanje 80 cjepiva građana. Ova cjepiva bit će plaćena 7.257.600 KM bez PDV-a to jest 53 marke po dozi, što je gotovo dvostruko više u odnosu na iznos koji je izdvojen za nabavku ruskih cjepiva “Sputnjik V”.

Cjepivo -  glavno oružje u borbi protiv pandemije koronavirusa, očigledno je postala i posao stoljeća, jer tko može biti protiv i nekoliko puta veće cijene ako se cjepivo može dobiti odmah i s njom spasiti na tisuće živote.

Kopirati
Drag cursor here to close