Inspektori na terenu

Do kraja svibnja pojačana kontrola ugostiteljskih objekata

Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UNO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.
Gospodarstvo / Posao | 05. 05. 2019. u 16:37 Bljesak.info
Kopirati

Uprava za neizravno oporezivanje (UNO) u Bosni i Hercegovini će od 15. sibnja krenuti u pojačane kontrole obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pozvali su sve porezne obveznike koji se bave pružanjem usluga hrane i pića da još jednom sami prekontroliraju svoje prethodno predane PDV prijave i da li su prijavili sav ostvaren promet i pravilno obračunali svoju PDV obavezu.

''Ukoliko otkriju neke greške pozivamo ih da sami podnesu izmijenjene PDV prijave kako bi u potpunosti ispunili svoju zakonsku obavezu i na taj način izbjegli kazne u procesu kontrola'', naveli su iz UNO.

Razlozi za pojačane kontrole kod obveznika koji se bave ugostiteljstvom u BiH su analize koje je uradila UNO, gdje su se pokazale određene nelogičnosti.

''Djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića je jedna od značajnih privrednih grana u BiH promatrajući sa aspekta broja obveznika koji se bave ovom djelatnosti. U sustavu PDV-a u BiH su ukupno 2.134 registrirana porezna obveznika iz oblasti 56: djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, što čini 4,64 posto od ukupnog broja registriranih poreznih obveznika koji su podnosili PDV prijave u 2018. godini'', ističu iz UNO.

Nasuprot tome, analizirajući ovu oblast iz ugla prijavljenog prometa u PDV prijavama, utvrđeno je da predmetna djelatnost ima veoma nisko učešće u ukupnom prijavljenom prometu, od svega 0,57 posto.

Također, stavljanjem u odnos broja registriranih obveznika za PDV i prijavljenog prometa dobiva se izrazito negativan koeficijent korelacije koji, navode iz UNO, determinira najmanji promet po obvezniku upravo u ovoj djelatnosti.

Provedene analize, podaci trećih strana, povijesni podaci, saznanja iz eksternih izvora, kao i emprijska građa drugih poreznih administracija ukazuju na širok dijapazon mogućih poreznih prevara.

Rizici koji se ističu u ovom području su: izbjegavanje registracije za PDV, neprijavljivanje prometa, dominantno učešće gotovinskih tokova, manipulacije vezane za odbitak ulaznog poreza, nezakonita proizvodnja i promet trošarinskih proizvoda itd.

UNO stoji na raspolaganju svim obveznicima, pa tako i onim koji se bave ugostiteljstvom, za bilo kakvo objašnjenje ukoliko nisu sigurni kako da pravilno popune svoje nove ili izmijenjene prijave. Za svaku informaciju mogu se obratiti UNO putem info mail adrese: [email protected] ili putem telefona: 051/335-256, 051/335-257, 051/335-197, 051/335-182.

Kopirati