Suđenje

Djeca uposlenika imaju prednost pri zapošljavanju u 'Elektroprivredi'

Kako navode, Amra Leventa je rekla da se u 'Elektrodistribuciju' zaposlila nakon što joj dva puta nisu produženi ugovori u privatnim firmama kada je zatrudnjela
Gospodarstvo / Posao | 16. 04. 2018. u 15:21 Bljesak.info
Kopirati

Prema dijelu iskaza pročitanog na suđenju za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim poduzećima, svjedok sarajevskog Županijskog tužiteljstva kazao je istražiteljima da je njegova veza bio načelnik Trnova Ibro Berilo, koji je razgovarao sa Esedom Džananovićem i ''sredio'' potvrdu o radnom iskustvu, piše BIRN.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako navode, Amra Leventa je rekla da se u 'Elektrodistribuciju' zaposlila nakon što joj dva puta nisu produženi ugovori u privatnim firmama kada je zatrudnjela. Njene prijave za posao u 'Elektroprivredi' predavao je muž, koji radi u Vladi Federacije BiH, kazala je Leventa i dodala da ne poznaje Džananovića i da s njim nije razgovarala o zapošljavanju.

''Prvi put ga vidim, kao i sve ostale'', izjavila je Leventa i dodala da i njen brat radi u 'Elektroprivredi'.

Svjedok Tužiteljstva Ajdin Hamza rekao je da Džananovića poznaje 'desetak' godina.

''Preporukom sam došao kod gospodina da mu popravim bojler'', kazao je Hamza i na pitanja tužiteljice Bojane Jolović odgovorio je da je dva puta sa Džananovićem razgovarao o zapošljavanju u 'Elektroprivredi', piše BIRN.

''Prvi put sam ga zvao, a drugi put smo se sreli'', rekao je Hamza.

Hamza je kazao da je u 'Elektrodistribuciji' radio kao pripravnik šest mjeseci, nakon čega je bio na zavodu za zapošljavanje manje od godinu dana, kada je ponovo počeo raditi u ovoj firmi kao elektromonter.

Na pitanja tužiteljice, Hamza je rekao da je njegovu prijavu za posao predao otac i da su ga iz 'Elektrodistribucije' zvali jer prijava nije bila potpisana.

''Ispade da je nepotpisana bila. Neko iz ‘Elektrodistribucije’ je potpisao za mene', kazao je Hamza, navodi BIRN.

Tužiteljice Jolović i Nermina Kulenović su tijekom ispitivanja rekle da se izjave koje su svjedoci dali tijekom istrage ne slažu sa izjavama na sudu. Kod Hamze se nisu slagali datumi i popis dokumentacije koju je predavao.

''Nije baš ovako kao u zapisniku'', izjavio je Hamza.

Zijad Durmo je rekao da je na njega i Hamzu vršen pritisak prilikom ispitivanja tužitelja.

''Veliki pritisak je vršen na nas. Momak koji nas je ispitivao prijetio je da ćemo ostati zatvoreni. Unosio mi se u facu'', kazao je Durmo, koji se nije mogao sjetiti imena istražitelja.

On je dodao da ga niko nije natjerao da potpiše zapisnik o saslušanju, ali da je ''bio preplašen i nije znao što potpisuje''.

Tužiteljica Kulenović pročitala je dio Durminog iskaza Tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

''Moja veza je bio načelnik Ibro Berilo. Zvao sam ga da mi pomogne. Bio je moj direktor. Razgovarali smo i rekao je da će razgovarati sa Džananovićem i da će uraditi sve da me zaposli u Elektrodistribuciji'', dio je izjave svjedoka koji je pročitala tužiteljica Kulenović.

Ona je pročitala još jedan dio iskaza, u kojem se navodi kako je Durmo kazao da u 'BS Telecomu' nije volontirao i da je tu potvrdu ''sredio'' uz pomoć Berila, koji je bio direktor škole u vrijeme kada je Durmo volontirao u Sedmoj osnovnoj školi u sarajevskom naselju Blažuj.

''Nazvao sam Berila i rekao da imam problem jer nisam radio kao elektromonter. Berilo je rekao da će mi srediti'', dio je Durmine izjave.

Sutkinja Tanja Curović zabranila je tužiteljicama da Durmu ispituju o razlikama u iskazima o radnom iskustvu u firmi 'BS Telecom Solutions' jer bi na taj način sebe mogao izložiti kaznenoj odgovornosti.

Svjedok je na suđenju u ponedjeljak izjavio da nije razgovarao s Berilom i da je ''to možda otac radio''. Otac u 'Elektroprivredi'' radi duže od 20 godina, kazao je svjedok i dodao da ''svi znaju'' procedure zapošljavanja u 'Elektroprivredi' i da ''djeca uposlenika imaju prednost pri zapošljavanju''.

Županijsko tužiteljstvo u Sarajevu tereti Amira Zukića, Safeta Bibića, Nedžada i Senada Traku, Ramiza Karavdića, Eseda Džananovića i Asima Sarajlića.

Zukić i Bibić se, prema navodima Tužiteljstva, terete da su u tijeku 2016. organizirali grupu, kojoj su se pridružili Senad i Nedžad Trako, kao i Karavdić, te su pronalazili osobe koje su bile spremne da daju novac za zaposlenje u 'Elektroprivredi BiH'. Nakon toga je, prema optužnici Tužiteljstva, koristeći svoj utjecaj preko Džananovića, Zukić realizirao nezakonita zapošljavanja u 'Elektroprivredi', navodi BIRN.

Suđenje se nastavlja 23. travnja.

Kopirati