Projekt

''Dijaspora za razvoj'' otvara 72 nova radna mjesta u BiH

U okviru projekta 'Dijaspora za razvoj' otvaranje 72 nova radna mjesta
Gospodarstvo / Posao | 14. 11. 2017. u 14:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Cilj javnog poziva je da maksimizira doprinos dijaspore

Potpisivanjem 13 sporazuma u okviru projekta "Dijaspora za razvoj", bit će otvorena 72 nova radna mjesta, 123 osobe bit će obučene za rad u određenoj oblasti, a 18 poduzeća iz BiH će imati korist - rečeno je danas na obilježavanju početka suradnje u prvom ciklusu javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava u svrhu prijenosa znanja i vještina dijaspore u okviru projekta "Integriranje koncepta migracije i razvoja u relevantne politike, planove i akcije u BiH: Projekt Dijaspora za razvoj".

Zamjenik rezidentne predstavnice Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH Sukhrob Khoshmukhamedov kazao je da ovaj projekt za BiH znači poboljšanje konkurentnosti te bolju obučenost pojedinaca koji rade u tim poduzećima.

Projekt financira Vlada Švicarske, a provodi UNDP u suradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Službenica za programe Vlade Švicarske Azra Šarenkapa kazala je da migracije predstavljaju veliki izazov za BiH te da veliki dio građana svake godine napušta zemlju.

''Švicarska vlada je to prepoznala, odlučila da zajedno s BiH radi na rješavanju tog izazova kako bi ih pretvorili u prilike i šanse'', naglasila je.

Navodi da je Švicarska u ovaj projekt, koji će trajati još dvije godine, uložila pet milijuna švicarskih franaka.

''Cilj nam je da bolje povežemo bh. institucije i privatni sektor s dijasporom kako bi omogućili svima koji žele da svoja znanja i iskustva ulože u razvoj BiH'', zaključila je Šarenkapa.  

Cilj javnog poziva je da maksimizira doprinos dijaspore ekonomskom razvoju BiH, uvođenju novih tehnologija, konkurentnosti, rastu tržišta, poslovnoj ekspanziji, povećanju investicija te stvaranju novih radnih mjesta.    

Kopirati
Drag cursor here to close