Iz Amerike u BiH

Sanja Čulina-Okić: Dijaspora ima znanje potrebno za razvoj bh. ekonomije

Sanja danas živi na relaciji BiH-Amerika i između ostalog, radi i kao direktorica kompanije CITT d.o.o.
Gospodarstvo / Posao | 03. 10. 2018. u 13:48 Bljesak.info
Kopirati
Foto: PR /  Sanja Čulina-Okić

Sarajka Sanja Čulina-Okić je nakon što je stigla u Ameriku 1996. godine dobila punu atletsku stipendiju na Florida Atlantic University, FL, SAD, te je 2001. godine, diplomirala na smjeru za međunarodno poduzetništvo i trgovinu. U želji da što efikasnije prenese stečeno znanje, Sanja je prihvatila poziv profesionalnog predavača poslovne edukacije.

"Bila sam veoma ponosna kada su mi Amerikanci povjerili svoju djecu da ih učim o međunarodnim finansijama. Ja, koja sam došla kao izbjeglica u Ameriku, bez dolara u džepu, prenosila sam svoje znanje toj omladini. Bila sam potpuno svjesna moći koju pruža znanje i shvatila sam da znanje koje se ne prenosi dalje i nema neku vrijednost" kaže Sanja.

Nakon 13 godina širokog profesionalnog iskustva kao konsultantica, menadžerica, supervizorica i edukatorica u Americi, Sanja se fokusirala na poduzetništvo i unapređenje poslovanja. Sanja danas živi na relaciji BiH-Amerika i između ostalog, radi i kao direktorica kompanije CITT d.o.o.

"Moja ključna uloga u kompaniji je da osiguram pružanje konsultantskih usluga, edukacija i treninga u sferama prodaje, menadžmenta i marketinga, sa fokusom na unapređenje poduzetništva i poslovanja". U Sarajevo sam se prvi put vratila iz ljubavi, kaže nam Sanja, iz ljubavi prema sadašnjem mužu, ali i Bosni i Hercegovini. "Amerika mi je mnogo dala i mnogo pomogla, ali Sarajevo je moj grad, tu se osjećam kao na domaćem terenu. Želja mi je da pomognem Bosni i Hercegovini i našim sugrađankama i sugrađanima u oblastima moje ekspertize – to je moj mali doprinos za bolje sutra".

Baš zbog svoje ekspertize iz oblasti poduzetništva i unapređenja poslovanja, Sanja je angažovanada vodi niz treninga u sklopu aktivnosti „Dijaspora za startupe“ (D4STARTUPS) koja se implementira u okviru projekta „Dijaspora za razvoj" (D4D) koji je projekt Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH.

Foto: PR /  Sanja Čulina-Okić

Tekst članka se nastavlja ispod baneraSanja će prenijeti svoje stečeno znanje i iskustvo u polju prodaje i komunikacije u poslovanju na više od 20 mladih start-upa i poduzetnika. Mladi poduzetnici će na ovaj način dobiti aktualna znanja sa svjetskog tržišta i imati priliku da razviju vještine za uspješnu prezentaciju i prodaju svojih usluga što je temelj za prevazilaženje jednog od najvećih izazova u vođenju biznisa - pronalaženje prvih klijenata.

"Ovo je nešto više od saradnje. Činjenica da svojim znanjem stečenim u realnom sektoru u Americi, mogu prenijeti ljudima u Bosni i Hercegovini, na radionicama kao što su ove, i time doprinjeti ekonomskom napretku čini me izuzetno ponosnom".

Govoreći o značaju bh. dijaspore i njenim potencijalima, Sanja ističe da se dijaspora može i treba puno više aktivirati u domenu prenosa znanja, čemu posebno doprinose napori da se izgrade sistemske veze između poduzetnika, stručnjaka, javnog i civilnog sektora, kao i različitih institucija na svim nivoima vlasti.

"Samo zajedno možemo doprinijeti tome da spriječimo odlazak ljudi iz naše zemlje, ili da omogućimo saradnju sa ljudima koji trenutno borave u zemljama širom svijeta", poručuje za kraj Čulina-Okić.

Kopirati