Svjetsko tržište

Cijene nafte u porastu zbog najave cjepiva protiv koronavirusa

Nafta Brent porasla je za 38 centi, ili 0,8 posto, na 48,24 dolara za barel do zabilježivši tako rast za skoro 4%.
Gospodarstvo / Posao | 25. 11. 2020. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijena nafte porasla je četvrti tjedan zaredom u srijedu, dok je tržište prešućivalo industrijsko izvješće koje pokazuje da su američke zalihe sirove nafte porasle više nego što se očekivalo, nadajući se da će cjepivo za COVID-19 povećati potražnju za ovim energentom.

Kako piše Reuters, nafta Brent porasla je za 38 centi, ili 0,8 posto, na 48,24 dolara za barel do zabilježivši tako rast za skoro 4%.

Sirova nafta zapadnog Teksasa (WTI) porasla je za 27 centi ili 0,6 posto na 45,18 dolara, nakon što je u utorak porasla više od 4 posto. Obje cijene su najviše od početka ožujka i u posljednja četiri dana porasle su za oko 9 posto.

"S obzirom na urednu predsjedničku tranziciju, pojavu cjepiva za koronavirus i očekivanja da će OPEC Plus produžiti smanjenje proizvodnje sljedećeg tjedna, tržišta nafte potpuno su zanemarila neočekivani rast od 3,8 milijuna barela u zalihama sirove nafte u SAD-u", rekao je Jeffrey Halley, viši tržišni analitičar u OANDA-i.

Iz kompanije AstraZeneca u ponedjeljak su rekli da je njihovo cjepivo protiv COVID-19 u prosjeku 70 posto učinkovito, a moglo bi biti i do 90 posto, pružajući još jedno oružje u borbi za kontrolu pandemije nakon pozitivnih rezultata drugih glavnih farmaceutskih proizvođača.

Međutim, bilo koje održivo cjepivo vjerojatno neće biti spremno za masovnu uporabu u sljedećih nekoliko mjeseci, što znači da će blokade i ograničenja putovanja biti na snazi i od sljedeće godine.

Zbog toga je vjerojatno da će OPEC Plus, koji grupira Organizaciju zemalja izvoza nafte (OPEC) i saveznike, uključujući Rusiju, nastaviti smanjenje proizvodnje do 2021. godine nakon sastanka koji je trebao započeti 30. studenog nakon tehničkih pregovora ovoga tjedna.

Proizvođači OPEC Plus zadržavaju zalihe da bi podržali cijene nakon što je pandemija koronavirusa početkom ove godine uveliko smanjila potražnju za ovim energentom.

Trenutno bi trebali povećati proizvodnju za 2 milijuna barela dnevno - oko 2 posto globalne potražnje prije pandemije - od siječnja.

U Američkom naftnom institutu (API) jučer je rečeno da su američke zalihe sirove nafte porasle za 3,8 milijuna barela u tjednu do 20. studenog, na oko 490 milijuna barela.

Kopirati
Drag cursor here to close