Potvrdio OPEC

Cijene nafte poskočile iznad 42 dolara, proizvođači ustraju u smanjenju opskrbe

OPEC+ odlučio je u travnju smanjiti opskrbu za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene i prilagodio ponudu slabijoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.
Gospodarstvo / Posao | 19. 06. 2020. u 17:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima iznad 42 dolara, poduprte najavom vodećih proizvođača o striktnoj provedbi dogovora o smanjenju opskrbe i naznakama oporavka potražnje uzdrmane pandemijom koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla jedan dolar u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,51 dolar. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,32 dolara višoj cijeni, od 40,16 dolara.

Irak i Kazahstan su na jučerašnjem video-sastanku Organizacije zemalja-izvoznica nafte i njezinih saveznika obećali da će ispoštovati kvotu dogovorenog smanjenja proizvodnje, saznaje se iz neimenovanih izvora.

To znači da bi OPEC+ u srpnju mogao još više smanjiti opskrbu.

"Na tržištu se osjeća entuzijazam da je opskrba naftom i dalje pod nadzorom," tumači Paola Rodriguez Masiu, iz Rystad Energyja. Pozitivni ishodi sastanaka OPEC+ obično imaju takav učinak, što je potvrdio i onaj jučerašnji, dodala je.

„Najvažniji je zaključak da će se usklađenost OPEC+ s dogovorenim rezovima poboljšati u sljedećim mjesecima“, precizira Stephen Brennock iz PVM-a.

OPEC+ odlučio je u travnju smanjiti opskrbu za rekordnih 9,7 milijuna barela dnevno kako bi podupro cijene i prilagodio ponudu slabijoj potražnji zbog pandemije koronavirusa.

Potražnja za gorivom u Europi postupno se oporavlja paralelno ublažavanju mjera suzbijanja koronavirusa ali je i dalje znatno ispod pretpandemijskih razina, pokazuju podaci iz nekoliko zemalja.

Oporavak tržišta signalizira i činjenica da su jučer cijene na fizičkom tržištu prvi puta od ožujka bile više nego u ugovorima za isporuke u budućnosti. To obično signalizira da se opskrba izjednačava s potražnjom i potiče na pražnjenje zaliha.

Odvojeno je OPEC jutros na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 37,70 dolara, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kopirati
Drag cursor here to close