Predblagdansko razdoblje

Cijene nafte pale ispod 51 dolar

Cijena barela WTI nafte, koja se vadi u SAD-u, pala je 36 centi, na 47,36 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,1 dolar.
Gospodarstvo / Posao | 24. 12. 2020. u 15:37

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene nafte kliznule su u četvrtak u mirnoj predblagdanskoj trgovini na međunarodnim tržištima ispod razine od 51 dolara, pritisnute zabrinutošću zbog širenja novog soja koronavirusa.

Cijena barela Brent nafte, koja se vadi u Sjevernom moru i referentna je za europsko tržište, pala je 40 centi, na 50,80 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,12 dolara.

Cijena barela WTI nafte, koja se vadi u SAD-u, pala je 36 centi, na 47,36 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u plusu 1,1 dolar.

Trgovce je jučer ohrabrilo izvješće američke vlade, koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale za 562 tisuće barela. Pale su i zalihe benzina, za 1,1 milijun barela, i zalihe derivata, za 2,3 milijuna barela.

Dobro raspoloženje na tržištu poduprla je i vijest da je na vidiku sporazum EU-a i Velike Britanije o Brexitu.

"Niže američke zalihe sirove nafte i goriva i naznake mogućeg dogovora o Brexitu rezultirali su slabijim dolarom i bile su dobra vijest", tumači Hiroyuki Kikukawa iz Nissan Securitiesa.

Slabiji dolar pojeftinjuje naftu za imatelje drugih valuta i time podupire potražnju, javlja Hina.

Blagdansko raspoloženje na tržištima zasjenio je donekle strah od novog soja koronavirusa. Nadu ipak ulijevaju očekivanja barem četiri proizvođača lijekova da će njihova cjepiva protiv covida 19 biti učinkovita i protiv novog, još zaraznijeg soja virusa koji bjesni u Britaniji.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) ni danas zbog blagdana nije na svojoj internetskoj stranici objavila cijenu barela sirove nafte iz košarice svojih članica u prethodnom danu. Zadnji objavljeni podaci su od prošlog četvrtka, kada je iznosila je 50,78 dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close