Vatreni dečki i jedna dama

Čapljinski vatrogasci – Ponos Hercegovine

Oni su hrabri, obučeni, odgovorni timski igrači, profesionalci u svom poslu i jednostavno najbolji u BiH.
Gospodarstvo / Posao | 04. 05. 2020. u 19:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve moguće intervencije, kompletna opremljenost što se tiče ljudstva i sredstava, profesionalna obučenost, instruktori za razna područja i mladi sportaši, neki su od razloga zbog kojih su čapljinski vatrogasci najbolji u BiH.

Oni su hrabri, obučeni, odgovorni timski igrači, profesionalci u svom poslu i jednostavno najbolji u BiH. Riječ je o čapljinskim vatrogascima koji osim što gase požare - štite ljude, životinje i imovinu ugrožene poplavama, potresima, olujnim nevremenom i drugim katastrofama. Redovito pomažu i drugim vatrogasnim postrojbama u BiH, najčešće kolegama u Ljubuškom, Stocu, Čitluku ali i šire.

Foto: Bljesak.info / Čapljinski vatrogasci – Ponos Hercegovine

Kvaliteta

Ono što izdvaja čapljinske „vatrene dečke“ od ostalih postrojbi je konstantno pomlađivanje ekipe, točnije brojni aktivni i bivši sportaši koje vatrogasna postrojba zapošljava i daje im priliku da ostanu živjeti i grade budućnost u svom gradu. Njihova fizička sprema, predispozicije, naučenost na rad i disciplinu najviše doprinose kvaliteti rada i opravdavaju titule najboljih.

Jedan od njih je i Goran Lasta, aktivni sportaš i trener rukometa u Rukometnoj akademiji Čapljina, koji je skoro dvije godine član Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina. Za Bljesak.info kaže kako ga u ovom poslu najviše privlači adrenalin i humanost.

''Najbolji osjećaj na svijetu je pomoći drugima, spasiti ljude ili njihovu imovinu i osjetiti zahvalnost koja mene osobno svakodnevno motivira da u ovom poslu i u svakoj novoj intervenciji budem što bolji i dajem sve od sebe. Nekad se zna dogoditi da budemo i životno ugroženi, ali humanost i hrabrost su prioritet, zbog čega mi se posebno sviđa ova djelatnost'', izjavio je Lasta.

Foto: Bljesak.info / Čapljinski vatrogasci – Ponos Hercegovine

Njegov kolega Ante Krvavac, član je Vatrogasne postrojbe Čapljina već punih šest godina i kaže kako ne može biti zadovoljniji poslom koji obavlja i ekipom s kojom radi.

''Nikad ne bih očekivao kako ću se pronaći u ovoj profesiji, ali igrom slučaja zaposlio sam se i danas ne bih ovaj posao mijenjao ni za jedan drugi. Ekipa je sjajna, svi se maksimalno trudimo i dajemo sve od sebe. Najbolji smo u BiH zahvaljujući našim redovitim treninzima i vježbama, trudu svih vatrogasaca, a pogotovo našem zapovjedniku bez kojeg ovo sigurno ne bi funkcioniralo ovoliko dobro'', ističe Krvavac.

Posebna karakteristika Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina je i jedina profesionalna vatrogaskinja u BiH Martina Milanović. Za Bljesak.info kaže kako je oduvijek htjela raditi nešto humano i vatrogastvo je bio pun pogodak.

''S dečkima u ekipi se osjećam potpuno ravnopravno i ne smatram da sam posebna zato što sam žena. Važno mi je samo pomoći drugima i biti ispunjena pozitivnim osjećajima koje mi ovaj posao pruža.''

Foto: Bljesak.info / Martina Milanović

''Vatreni dečki i jedna dama'' Čapljine prošle su godine imali oko 630 intervencijašto je,ističu, na prošlu godinu koja je bila kišovita, čak i malo koliko inače rade. Ukupno broje 40 članova, od kojih su 32 operativna vatrogasca, a interveniraju u različitim okruženjima, za čije su brojne obuke prvi u BiH dobili i prilagođen poligon.

Obuke

Veliku važnost daju svakodnevnim obukama, tako da imaju sedam instruktora samo za požare zatvorenog prostora, a jedini u BiH su i s obučenim ronilačkim timom od ukupno tri instruktora. Tu je i 10 vatrogasaca koji su certificirani za prometne nesreće, a posebni su eksperti u otvorenim požarima, koji su karakteristični za područja Hercegovine.

Ako su snjegovi, nose hranu i probijaju putove. Ako su poplave, idu na kraj države samo kako bi pomogli svima i spasili ljudske živote. Tomu svjedoči i činjenica kako su jedini u BiH bili angažirani punih 47 dana za vrijeme velikih poplava u Posavini.

Zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Čapljina Mate Jurković za Bljesak.info potvrdio je kako postrojba svojom opremom i vozilima spada u sam vrh vatrogastva u HNŽ i šire. Istaknuo je kako su obučeni za skoro sve vrste nepogoda i nesreća, a trenutačno su u planu i obuke o potresima u suradnji s kolegama iz Republike Hrvatske.

Foto: Bljesak.info / Čapljinski vatrogasci – Ponos Hercegovine

''Što se tiče čitavog opremanja, plaća radnicima i svega ostaloga, Gradska uprava Čapljine i gradonačelnik dr. Smiljan Vidić nam najviše i na pravi način pomažu. Iznimno smo im zahvalni jer doprinose razvoju naše postrojbe i kvaliteti rada, a mi se to trudimo maksimalno opravdati.''

Danas, na blagdan sv. Florijana, vatrogasna postrojba Čapljina odradila je malu vježbu, ali zbog aktualne pandemije koronavirusa neće održati tradicionalnu proslavu uz zakusku i sv. Misu. Umjesto toga, u suradnji s Crvenim Križem Čapljina tijekom cijeloga dana dijele pakete svojim socijalno ugroženim građanima, a proslavu će, kažu, ostaviti za neka ljepša vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close