Bregu

'Zapošljavajte žene, promovirajte žene i ulažite u žene – to je naša budućnost'

Od 40 posto ukupno zaposlenih žena na Zapadnom Balkanu više od 23 posto njih nema sigurne poslove.
Gospodarstvo / Posao | 11. 12. 2020. u 18:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Snažne i samouvjerene

''Danas obilježavamo pokretanje platforme koja će nam svima omogućiti da planiramo kako na najbolji način doprinijeti oslobađanju snage žena u regiji. Razlozi su jasni. Prije pandemije skoro dvije trećine radno sposobnih žena na Zapadnom Balkanu bilo je ili nezaposleno ili izvan radne snage. Oslobađanje potencijala polovine stanovništva nije samo moralna obaveza, to je ekonomski i sigurnosni imperativ. Dakle, zapošljavajte žene, promovirajte žene i ulažite u žene – to je naša budućnost, naša jedina budućnost'', rekla je generalna tajnica Vijeća za regionalnu suradnju Majlinda Bregu na otvaranju skupa na kome je službeno pokrenuta zajednička inicijativa Vijeća i UNDP-a pod nazivom ''Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu''.

''Zapadni Balkan nije bogata regija i zato je potrebno da svi doprinesu da naše ekonomije stanu na noge. Našoj regiji su danas više nego ikad ranije potrebni vješti muškarci i žene koji će nam uliti snagu i nadu. Vjerujem da naša društva postaju bolja kada muškarci i žene surađuju na jednakoj razini radi zajedničkog dobra. Ekonomsko osnaživanje žena nije neka igra u kojoj su žene te koje pobjeđuju, a muškarci gube. Ne, ekonomskim osnaživanjem žena osnažuju se i naša društva'', zaključila je Bregu.

Nova zajednička inicijativa Vijeća za regionalnu suradnju i UNDP-a postavlja zadatak ekonomskog osnaživanje žena na Zapadnom Balkanu.

U okviru inicijative postavljeno je pet glavnih prioriteta, i to povećanje ženskog poduzetništva, smanjenje rodnih razlika u digitalizaciji i znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, priznavanje i preraspoređivanje neplaćenog rada i ulaganje u njegu i zaštitu, promocija žena na rukovodećim mjestima i promocija pristupa dostojanstvenom radu, te transformacija javnog i privatnog sektora radi postizanja rodne ravnopravnosti.

''Ova inicijativa obuhvaća ključne tematske oblasti, odnosno takozvane ''pokretače promjena''.

Ona predstavlja stratešku viziju i definira aktivnosti na jačanju ljudskog kapitala žena, čiji je udio i vođstvo u gospodarstvu od ključne važnosti za inkluzivan društveno-ekonomski razvoj'', rekla je Mirjana Špoljarić Egger pomoćnica generalnog tajnika i pomoćnica administratora UNDP-a i direktorica Regionalnog ureda UNDP-a za Europu i Zajednicu nezavisnih država.

Clive Rumbold, viši stručnjak za Zapadni Balkan u Europskoj službi za vanjsko djelovanje, pozdravio je inicijativu i istaknuo da pitanja ekonomskog osnaživana žena u regiji čine srž pristupanja Europskoj uniji.

Dodao je da je ograničen udio žena u gospodarstvu u regiji prepreka ekonomskom rastu i dugoročno gledano predstavlja prijelomnu točku, naročito kao dio plana oporavka od COVID-19, te istaknuo značaj nedavno usvojenog Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište čiji je cilj da se maksimalno iskoriste potencijali uklanjanjem prepreka trgovini i ekonomskom rastu.

Marta Garcia Fidalgo, koordinatorica za jednakost u Generalnoj direkciji za politiku susjedstva i pregovore o proširenju i koordinatorica za romsku politiku Europske komisije, rekla je da je pristup predstavljen u okviru ove inicijative dobitna kombinacija, jer samo zajedničkim, koordiniranim radom možemo ostvariti stvarni napredak na terenu.

Od 40 posto ukupno zaposlenih žena na Zapadnom Balkanu više od 23 posto njih nema sigurne poslove.

Samo 27,5 posto vlasnika gospodraskih subjekata na Zapadnom Balkanu su žene i one čine tek 14,2 posto rukovodstva firmi. Zbog rodnih stereotipa i razlika u platama udio žena u zanimanjima u područjima nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike iznosi samo 14 odsto.

Cilj ove zajedničke inicijative je da se doprinese reformama u cilju dugoročne i sistematske promjene na Zapadnom Balkanu, kroz poticanje suradnje i partnerstava kako bi se podržalo ekonomsko osnaživanje žena, priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close