Brižna zemlja

BiH provjerava kako je radnicima u Njemačkoj

Izaslanstvo je razgovaralo s radnicima iz BiH i svi su istaknuli da su zadovoljni plaćom, statusom i odnosom poslodavca prema njima.
Gospodarstvo / Posao | 06. 11. 2018. u 10:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanstvo Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koje predvodi direktor Agencije Muamer Bandić, boravi u Njemačkoj kako bi se upoznala s uvjetima rada građana BiH koji se nalaze na radu u Njemačkoj, a angažirani su od slovenskih firmi na osnovu međudržavnog Sporazuma o zapošljavanju građana iz BiH u Sloveniji.

Iz Agencije je priopćeno da je poseban naglasak na provjeri uvjeta pod kojima radnici iz BiH rade, ostvaruju li sva prava iz radnog odnosa, te jesu li u istom položaju kao i domaća radna snaga.

''Posjete poslodavcima koji zapošljavaju naše državljane, te razgovori s radnicima dobar su pokazatelj s kolikom ozbiljnošću pristupamo radnim migracijama. Na ovaj način preventivno djelujemo i sprječavamo slučajeve gdje bi prava radnika bila ugrožena. I u budućnosti ćemo nastaviti s ovom praksom'', rekao je Bandić.

Jedna od firmi koju je delegacija Agencije za rad i zapošljavanje BiH posjetila je Baugrup iz Ljubljane koja je zaposlila više od stotinu građevinskih radnika iz BiH.

Izaslanstvo je razgovaralo s radnicima iz BiH i svi su istaknuli da su zadovoljni plaćom, statusom i odnosom poslodavca prema njima.

''Od početka realizacije Sporazuma sa Slovenijom u ovoj državi putem Agencije zaposleno je 30.000 radnika iz BiH. Neki od njih privremeno su angažirani na radovima u Njemačkoj i naša je obveza da povremeno provjerimo uvjete rada naših državljana. Zahvaljujući firmi koju smo posjetili imali smo mogućnost razgovarati s velikim brojem naših državljana i da vidimo kako implementacija Sporazuma izgleda iz njihovog ugla. Veoma smo zadovoljni viđenim i posebno nam je drago da su radnici zadovoljni svojim poslovima'', rekao je Bandić.

Kopirati
Drag cursor here to close