Najbolji u zdravstvu

BiH: Proglašene najbolje bolnice i liječnici

Proglašeni najbolji u zdravstvu prema mišljenju građana: Dr. Zlatko Kravić i dr. Milan Projević
Gospodarstvo / Posao | 19. 04. 2018. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sinoć su u Sarajevu, na Europski dan prava pacijenata, tijekom konferencije "Moje pravo", proglašeni najbolji pojedince i ustanove u zdravstvu u BiH u ovoj godini, prema mišljenju građana i pacijenata.

Za najbolju zdravstvenu ustanovu u FBiH, prema mišljenju anketiranih građana, proglašena je Opća bolnica ''Prim dr. Abdulah Nakaš'' iz Sarajeva, a najbolji zdravstveni radnik je direktor te zdravstvene ustanove kirurg prof. dr. Zlatko Kravić.

Prema mišljenju građana, priznanje za najbolju zdravstvenu ustanovu u Republici Srpskoj, drugi put zaredom pripalo je Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka, a priznanje za najboljeg liječnika na području RS pripalo je liječniku obiteljske medicine Doma zdravlja Trebinje internisti Milanu Projeviću.

Priznanje počasni zdravstveni radnik 2018. dobio je kirurgu bolnice u Zvorniku Zoranu Komljenoviću, za građansku hrabrost i očuvanje profesije jer se javno usprotivio utjecaju politike na zdravstvo.

Na konferenciji su prezentirani i rezultati istraživanja o efikasnosti sustava rješavanja prigovora i žalbi unutar zdravstvenih ustanova na svim nivoima te o zadovoljstvu pacijenata uslugama u javnim zdravstvenim institucijama s preporukama o unapređenju implementacije Zakona o pravima, obavezama i odgovornosti pacijenata.

Tijekom prošle godine, u 30 anketiranih zdravstvenih ustanova, pacijenti su uložili ukupno 1533 žalbe, koje se uglavnom odnose na duge liste čekanja za dijagnostičke preglede, nedostatak kadra specijalista,, na dostupnost zdravstvene usluge i kvalitetu usluge, nedostupnost informacijama putem telefona, nepoštovanje zakazanih termina za pregled, na primjenu esencijalne liste lijekova koju donose županije.

Također, anketa na uzorku 2008 ispitanika pokazala je da 46 posto građana BiH nije zadovoljno uslugama u javnim zdravstvenim ustanovama,

Konferenciji će prisustvovali predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije,izvršne i zakonodavne vlasti u bIH, zdravstveni radnici, udruženja pacijenata.

Cilj kampanje jeste informiranje pacijenata i građana o njihovim zakonskim pravima, obavezama i odgovornostima koje imaju tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama da bi se dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH.

Konferenciju "Moje pravo" i izbor najboljih u zdravstvu, organiziralo je Udruženje za razvoj društva Kap uz podršku udruženje ICVA, Fonda otvoreno društvo, Roche, Zavoda za javno zdravstvo FBIH, Bayer, Contour D i Telefunkena.

Kopirati
Drag cursor here to close