Rad na crno

BiH: Oko 30 posto radnika radi na crno, inspekcija nemoćna

Inspekcijski organi, koliko god imali dobru namjeru da to pitanje razriješe, kada dođu u gospodarski subjekt takvi radnici ili se jednostavno sklone.
Gospodarstvo / Posao | 21. 02. 2018. u 18:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U BiH ima oko 30 posto radnika koji rade na crno, a inspekcija je iz više razloga nemoćna, rekao je danas u Brčkom, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva Republike Srpske Tane Peulić.

Peulić je na radionici o temi "Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije" u Brčkom naglasio da se to pitanje treba rješavati na višem nivou i preko inspekcijskih organa, a da se moraju uključiti i međunarodne organizacije, sindikati.

"Inspekcijski organi, koliko god imali dobru namjeru da to pitanje razriješe, kada dođu u gospodarski subjekt takvi radnici ili se jednostavno sklone ili neće da priznaju da nisu prijavljeni, tako da inspektori u tom trenutku nemaju dovoljno elemenata da dođu do prave informacije", naveo je Peulić.

Direktora fondacije "Lara" Radmila Žigić rekla je da je tema o kojoj će se govoriti sljedeća tri dana, nažalost, među najvećim problemima u BiH, te da je veoma važno što radionici prisustvuju i predstavnici institucija relevantnih za rješavanje ovog problema, navodi Srna.

Ona je napomenula da je u BiH u prošloj godini identificirano 70 žrtava trgovine ljudima, od kojih je 35 bilo radno eksploatirano.

"Bilo je neophodno da se povežemo i sa drugim akterima koji su bitni u sferi rada i zapošljavanja, organizacijama kao što su inspektorati rada, sindikati i druge organizacije, da bismo vidjeli koji su najbolji načini da se ova neželjena pojava prevenira", rekla je Žigić.

Ona očekuje da će ova trodnevna radionica dati neke rezultate koji će biti primjenjivi u praksi, kako bi se ovi problemi umanjili.

Trodnevnu radionicu "Trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije" u Brčkom organizirala je mreža nevladinih organizacija u BiH protiv trgovine ljudima RING, kojom koordinira fondacija "Lara" iz Bijeljine.

Radionici su danas prisustvovali predstavnice fondacije "Udružene žene" iz Banja Luke, a voditelji radionice bili su načelnik područnog odjeljenja Istočno Sarajevo Republičke uprave za inspekcijske poslove Gordana Milović i glavni inspektor rada Federalne uprave za inspekcijske poslove Muhamed Pašukanović.

Kopirati
Drag cursor here to close