Nema tko voziti

BiH: Kamioni prazni, vozači u inozemstvu

Sve više kamiona, a naročito cisterni u BiH nema tko voziti.
Gospodarstvo / Posao | 07. 08. 2021. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Prije četiri godine odlučio sam raditi za hrvatsku prijevozničku tvrtku, jer mi je plaća zarađena u Bosni i Hercegovini bila nedovoljna da prehranim obitelj", kaže vozač kamiona Vladimir Soldatić.

Problem je bio i što ovdašnje prijevozničke tvrtke plaćaju po broju pređenih kilometara, što se nikako ne isplati vozačima koji dugo čekaju na granici.

"U hrvatskim tvrtkama većina plaća na dnevnicu i nemamo puno granica, zastoja, možemo dosta učinka da napravimo. Vrijeme provedeno u kamionu je lagano. Tu si odvojen od obitelji, nedostaju djeca, imam malu djecu koja mi najviše nedostaju", kazao je vozač kamiona iz Gradiške Vladimir Soldatić.

Plaće ispod prosjeka

Duge kolone kamiona su svakodnevni prizor na carinskom terminalu u Gradišci. Vozači ponekad čekaju i dva dana da dođu na red za carinjenje. To je jedan od razloga zašto odlaze iz BiH u zemlje EU, prenosi BHRT

"Prosjek plaća vozača u inozemstvu je 1.800 do 2.500 eura, a prosjek plaća u našim transportnim kompanijama je od 1.000 do 1.300 eura", istaknuo je član Udruge prijevoznika Vanjskotrgovinske komore BiH Jovo Cvijić.

Sve više kamiona, a naročito cisterni u BiH nema tko voziti. Vozači cisterni, koji moraju da posjeduju ADR licencu za prijevoz opasnih i lako zapaljivih materija mjesečno u inozemstvu, zarade i do 4.000 eura.

Odlaze i tvrtke

Prema podacima Udruženja prijevoznika za međunarodni transport, Bosnu i Hercegovinu je u protekle dvije godine, osim vozača, napustilo i 1.300 prijevozničkih tvrtki koje su se preregistrirale u Sloveniji, zbog boljih i jednostavnijih uvjeta poslovanja.

Video: Nedostatak vozača u BiH

"Što se tiče profesionalnih vozača iz BiH u protekle dvije godine, a i u 2021. se taj trend nastavio, otišlo je 5.000 vozača. Najveći problem su vozači za prijevoz cisterni i opasnih materija. Svakoj prijevozničkoj tvrtci u BiH i RS nedostaje od pet do 50 profesionalnih vozača", naglasio je predsjednik Udruge prijevoznika za međunarodni promet RS-a Nikola Grbić.

Prijevoznici u BiH traže od nadležnih bolje uvjete poslovanja kako bi povećanjem plaća zadržali vozače da ne odlaze iz zemlje. Do toga bi se, kažu, došlo povratom akcize iz goriva, pojednostavljenjem procedure na granici i jeftinijom registracijom.

Kopirati
Drag cursor here to close