Dodik

'BiH mora odustati od jeftine radne snage, to je velika greška'

Na otvaranju Sarajevo Business Foruma Dodik je rekao da nas samo ubrzan razvoj može odmakuti od svih vrsta destabilizacija
Gospodarstvo / Posao | 17. 04. 2019. u 11:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da BiH mora odustati od ponude jeftine radne snage, što je bila velika greška, jer smo time samo ohrabrivali one koji odlaze "u potragu za boljim poslom". 

Na otvaranju Sarajevo Business Foruma Dodik je rekao da nas samo ubrzan razvoj može odmakuti od svih vrsta destabilizacija, a jedna od najvećih trenutno je odlazak stanovništva, ne samo zbog naše nesposobnosti nego i zbog strategija zapadnih zemalja da privuku kvalitetnu radnu snagu. 

''Nama trebaju radna mjesta koja su dobro plaćena jer ovdje ne živi sirotinja koja želi da radi za male plaće, koju samo iskorištavaju,  nego emancipirani ljudi koji žele da se usavršavaju i budu dobro plaćeni '', istaknuo je Dodik. 

Dodao je da je BiH složena zemlja sastavljena od dva entiteta što otežava politički život, ali je stabilna za biznis i investicije, što pomaže da osiguramo stabilnu i sigurnu budućnost. 

 

Dodik je naveo da je BiH izašla iz perioda kad je trebala humanitarnu, kao i pomoć u obnovi, a sada treba pomoć u razvoju koji mora biti u obostranom interesu - za one koji ovdje ulažu svoj novac da imaju sigurnost, a za nas da osiguramo sigurna i perspektivna radna mjesta. 

''Glavni prioritet za BiH je pristupanje EU i on okuplja različite političke aktere, što ne znači da treba da se zatvorimo za suradnju sa zemljama iz drugih dijelova svijeta i nastavit ćemo da surađujemo sa Turskom, Malezijom, Marokom, Kinom i Rusijom'', rekao je Dodik.

 
Kopirati
Drag cursor here to close