To ima samo kod nas

BiH jedina zemlja u svijetu čije državne policijske agencije nemaju životno osiguranje

Bez osiguranja su policajci u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i policijski službenici SIPA-e, i to više od 10 godina.
Gospodarstvo / Posao | 02. 11. 2020. u 08:44 Bljesak.info
Policijski službenici na nivou BiH dugi niz godina rade bez osiguranja od posljedica nesretnog sluča

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u svijetu čije policijske agencije na nivou države nemaju životno osiguranje. Bez osiguranja su policajci u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine, Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i policijski službenici SIPA-e, i to više od 10 godina.

Takvo osiguranje imaju policajci u entitetskim MUP-ovima i u većini kantona. I pored brojnih apela policajaca, rješenja nema.

Od Ministarstva pravosuđa, ali i financija BiH tražili su smjernice u vezi sa zakonom predviđenom mogućnošću kolektivnog osiguranja zaposlenih od posljedica nesretnog slučaja.

“Postojećom regulativom nije predviđena mogućnost sklapanja kolektivnog ugovora. Sindikat policije se u više navrata obraćao mjerodavnim tijelima u Bosni i Hercegovini, međutim ni dan danas se to nije reguliralo”, rekao je Ivica Bošnjak, zamjenik ravnatelja Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

“U vezi s traženim od Ministarstva pravosuđa Bosne i Hercegovine sugerirano je da Agencija dostavi Vijeću ministara Bosne i Hercegovine informaciju o potrebi zaključivanja kolektivnog osiguranja, te utvrdi visinu premije osiguranja pod uvjetom da su financijska sredstva osigurana u budžetu Agencije”, navode iz SIPA-e.

Ni na naše upite o poduzetim aktivnostima, ako ih je uopće bilo, nismo dobili odgovore. Ogorčeni činjenicom da Vijeće ministara još ništa nije poduzelo, iz Sindikata policije kažu da svojim ignoriranjem, krši odredbe Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, Zakon o plaćama, kao i međunarodne propise i konvencije koje je Bosna i Hercegovina ratificirala.

“Poznato je svima da godinama je svim policijama u Bosni i Hercregovini, na svim nivoima, neka primanja, kao i uslovi rada, rasli prema gore, osim policijskih agencija na nivou Bosne i Hercegovine koji strmoglavo idu prema dole”, istakao je Dragan Krvavac, Savez sindikata policijskih organa u BiH.

Policijski službenici na razini Federacije imaju osiguranje, kao i svi službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske na iznos od 10.000 KM. Sarajevski, Hercegovačko-neretvanski i Tuzlanski kanton, također imaju osiguranje. Imaju ga i policijski službenici Zeničko-dobojskog kantona, ali s najnižom premijom. U Unsko-sanskom kantonu ovo pitanje je nedavno riješeno.

“Policijski službenici su na neki način zbrinuti kada je u pitanju kolektivno osiguranje, to jeste u minimalnom iznosu, mjesečno od tri marke. Kad je u pitanju naš posao i obim i nedaće s kojima se susrećemo, naravno da nam je to jako bitno. U toku je potpisivanje novog kolektivnog ugovora koji produžava pravo kada je u pitanju osiguranje”, kazao je Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK.

Zbog brojnih problema u službi, nebrige države o policijskim službenicima, sve je više graničara koji napuštaju taj posao. Još prije pandemije, desetine su ih napustile posao, a neki su napustili i Bosnu i Hercegovinu.

Kopirati
Drag cursor here to close