Odlazak radne snage

Na svoju štetu: BiH izvozi radnu snagu čije školovanje košta oko milijun KM

Liječnička komora Federacije već godinama upozorava da će se naša zemlja, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s odlaska posebno mladih liječnika.
Gospodarstvo / Posao | 31. 12. 2017. u 10:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Problem s kojim se BiH suočava, a posebno pacijenti, jest odlazak liječnika. Tisuće zdravstvenih radnika, među kojima su stotine liječnika specijalista, otišlo je iz naše zemlje. Zbog toga Lječnička komora Federacije traži od nadležnih konkretne mjere da zdravstveni sustav ne bi doživio kolaps.

Liječnička komora Federacije već godinama upozorava da će se naša zemlja, zbog svjetskih migracijskih procesa, suočiti s odlaska posebno mladih liječnika. Ovaj problem kulminira i Bosna i Hercegovina, kažu, ostaje bez medicinske budućnosti, piše Federalna.ba.

Prim. dr. Zoran Budimić, član Izvršnog odbora Liječnika komore FBiH, upozorava da je riječ o jednom od najozbiljnijih problema - godišnje ode oko 350 mladih liječnika iz BiH, ostaju stari doktori.

''Ako se ovaj trend ovako nastavi, ja sam duboko uvjeren da mi stari nećemo moći otići u mirovinu nego ćemo morati produžiti raditi jer neće imati bukvalno tko da radi'', kaže prim. dr. Tarik Kapidžić, predsjednik Liječničke komore ZDK-a.

Odlazak mladih liječnika za posljedicu ima i svojevrsnu ekonomsku štetu po državu.

''Prema nekim računicama, oko milijun maraka košta školovanje jednog liječnika. Zamislite kad to izvezemo, da tako kažem, u jednoj godini. Samim tim smanjujemo kvalitet naše zdravstvene zaštite, naše stanovništvo ne dobija ono što bi trebalo dobiti'', navodi Budimić.

Odgovor za ovaj problem je bolji socijalno-statusni položaj liječnika, ali i osiguravanje adekvatnih uvjeta za rad i kontinuiranu edukaciju. U najkraćem, nužna su sistemska rješenja koja bi vlasti kreirale, uvažavajući zahtjeve i preporuke liječničke struke, zaključak je rukovodstva Lječničke komore, sa kojim će, uz zahtjev za održavanje tematskih sastanaka, upoznati nadležne.

''Ima jako puno tih detalja gdje bi društvo moglo pokazatui osjetljivost za ovu subpopulaciju zdravstvenih radnika koji čine kičmu svakog zdravstvenog sustava. Jedan je već preduzet, a to je potpisivanje Kolektivnog ugovora koji je izborio Sindikat doktora medicine i stomatologije'', ističe prim. dr. Harun Drljević, predsjednik Liječničke komore Federacije BiH.

To je samo jedan korak u rješavanju ovog problema u zdravstvu. Ostaju, nažalost, i brojna druga otvorena pitanja, za koja se odgovori moraju tražiti kroz ozbiljnu reformu zdravstvenog sektora, o kojoj se proteklih godina mnogo govorilo, a premalo uradilo.

Kopirati
Drag cursor here to close