U 10 godina

BiH izgubila 250.000 radno sposobnih stanovnika

Padom ukupnog broja stanovnika opada i kupovna moć građana, što će se izravno odraziti na prikupljanje PDV-a.
Gospodarstvo / Posao | 29. 01. 2019. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve više odlazaka, iseljavanje mladih i obrazovanih kadrova u inozemstvo dugoročno će se odraziti na ekonomski potencijal BiH. Sve to potvrdio je podatak da je za 10 godina BiH izgubila čak 250.000 radno sposobnih stanovnika.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prije 10 godina bilo je 2,649 milijuna radno sposobnih stanovnika, dok je u 2018. godini bilo 2,396 milijuna radno sposobnih stanovnika.

To je podatak koji je prikazan u anketi o radnoj snazi koju je provela Agencija za statistiku BiH u 2018. godini. Anketom je obuhvaćeno više od 10.000 kućanstava, i to skoro šest tisuća u FBiH i 3600 u RS-u.

Radno sposobno stanovništvo obuhvaća sve osobe koje imaju 15 i više godina, podijeljene u dvije glavne kategorije: radnu snagu (ekonomski aktivno stanovništvo) i ekonomski neaktivno stanovništvo. Radnu snagu ili aktivno stanovništvo čine zaposlene i nezaposlene osobe.

Od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva, više od 51 posto čine žene. Samo u posljednje dvije godine BiH je izgubila 93 tisuće radno sposobnih stanovnika.

Najnoviji podaci govore da se u posljednje dvije godine iz BiH u Njemačku odselilo više od 50.000 građana. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić ističe da su demografske karakteristike jedne od najvažnijih za ekonomski razvoj zemlje.

“O broju stanovnika ovisi kako će se u budućnosti razvijati BiH, ovisi povrat duga, jer dug ‘vraćaju’ oni koji su ostali, ovisi pitanje mirovina, punjenje fondova, proračuna i u konačnici cjelokupni ekonomski sustav”, kaže Hadžić.

Padom ukupnog broja stanovnika opada i kupovna moć građana, što će se izravno odraziti na prikupljanje PDV-a.

Anketna procjena o ukupnoj populaciji u BiH je 2,7 milijuna ljudi, ali za Klix.ba iz Agencije za statistiku objašnjavaju kako se radi o posebnoj metodologiji, na uzorku, bez procjene ili usklađivanja.

Kopirati
Drag cursor here to close