Usavršavanje kadrova

Državni zaposlenici idu u inozemstvo po "znanje" koje postoji i u BiH

Putuju u inozemstvo po "znanje" koje postoji i u BiH
Gospodarstvo / Posao | 29. 12. 2020. u 09:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Institucije BiH na obuke zaposlenih neracionalno i neekonomično su potrošile najmanje 500.000 KM u posljednje dvije godine, između ostalog zato što su za školovanje i usavršavanje svojih kadrova plaćale obuke u inozemstvu, a koje je i u BiH provodila Agencija za državnu službu BiH.

Ovo se, između ostalog, ističe u reviziji učinka na temu planiranja i provođenja obuka u institucijama BiH, a u kojoj se dodaje i to da je u periodu 2018-2019. godina, od ukupno 785 tema obuka koje su imali zaposleni u nekoliko institucija, najmanje njih 155 moglo da se pohađa u organizaciji Agencije za državnu službu BiH.

"Obuke se dupliraju tako što institucije za obuke koje njihovi zaposleni mogu pohađati besplatno u organizaciji Agencije za državnu službu BiH, svoje zaposlene upućuju na obuke koje se većinom organiziraju u inostranstvu iz sredstava namijenjenih za održavanje specifičnih obuka. Sredstva namijenjena specifičnim obukama trebalo bi da se koriste isključivo za stjecanje specifičnih znanja za određenu instituciju", naveli su revizori i dodali da se tako sredstva troše neefikasno, jer su se obuke mogle slušati besplatno.

Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH, kaže da ne zna koliko je raširena pojava slanja zaposlenih u inozemstvo zbog obuka koje se provode i u BiH, ali da je u svakom slučaju ima i da se nada da će revizorski izvještaj skrenuti pažnju i na taj problem.

"Obuke u zemlji i inostranstvu za koje se plaća trebalo bi da budu obuke koje se ne mogu organizirati ovdje i tu nema puno priče. Svaka institucija posebno donosi odluke o obukama i mi kao ADS nemamo ništa s tim, a i revizori nam nisu dali nikakve preporuke, koliko sam upućen", rekao je Akšamija za "Nezavisne".

Nekoliko sugovornika iz institucija BiH koji žele da ostanu anonimni rekli su nam da prilikom obuka u inozemstvu najviše ima "turizma", a ne neke stvarne obuke s obzirom na to da nisu rijetki slučajevi da zaposleni iz institucija BiH idu, recimo, u Dubrovnik na obuke u vezi s uredskim poslovanjem. Nešto slično utvrdila je i revizija s obzirom na to da su pojedini zaposleni istakli da se dešava da se na obuke van zemlje upućuju zaposleni po nagradi.

"Prema izjavama sugovornika iz dvije institucije uzorka, kao mogući razlog navodi se i to da se u nekim situacijama obuka koristila kao vid nagrade, a ne u svrhu stjecanja neophodnih znanja i vještina za obavljanje radnih zadataka s obzirom na to da nije razvijen sustav motivacije i nagrađivanja u institucijama BiH", navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori su preporučili institucijama BiH da, prije nego što odluče da svoje zaposlene upute na obuke u organizaciji privatnih firmi, iskoriste sve mogućnosti pohađanja obuka koje organizira Agencija za državnu službu BiH bez naknade, a naročito one koje se organiziraju putem vebinara i koje ne iziskuju nikakve dodatne troškove.

"Na ovaj način bi se spriječilo dupliranje obuka i neracionalno korištenje javnih sredstava", istaknuli su revizori.

Kopirati
Drag cursor here to close