O radu ArcelorMittal

BH novinari uz kolege iz Zenice

Posebno neprihvatljivim smatraju osporavati kritički pristup novinara i urednika u kreiranju medijskih sadržaja o ArcelorMittalu.
Gospodarstvo / Posao | 06. 09. 2019. u 16:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Udruge BH novinari najoštrije je osudio političke pritiske i miješanje u uredničke odluke i programske sadržaje RTV Zenica, koji su uslijedili nakon što je taj medij objavio seriju tematskih izvještaja o radu kompanije ArcelorMittal i njihovom mogućem uticaju na zagađenje zraka u Zenici.

Naglašavaju kako je protivno medijskim slobodama i pravu novinara na slobodan rad direktno miješanje menadžmenta i sindikata radnika kompanije ArcelorMittal, kao i Gradske uprave sa gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem na čelu u rad RTV Zenica.

Posebno neprihvatljivim smatraju osporavati kritički pristup novinara i urednika u kreiranju medijskih sadržaja o ArcelorMittalu, te smijeniti Nadzorni odbor RTV Zenica jednostranom odlukom gradonačelnika uz optužbe kako gradski medij može dovesti u pitanje "daljnju sudbinu" te kompanije i njihovih radnika, kao i razvoja grada Zenice.

U tom konteksu, BH novinari su podsjetili Gradsku upravu i kompaniju ArcelorMittal kako je zadaća medija kritičko i sveobuhvatno izvještavanje o pitanjima od značaja za sve građane, a svako nezadovoljstvo radom medija se iskazuje kroz legitimne prigovore kao što su: javno reagiranje, demanti ili žalba Regulatornoj agenciji za komunikacije.

Upravni odbor BH novinara je ponovo i odlučno pozvao menadžment i urednički kolegij RTV Zenica da se javno suprotstave političkim pritiscima i ucjenama, koji traju bezmalo tri godine i koji su utjecali na podjele unutar RTV Zenica i kršenje temeljnih ljudskih prava novinara.

''Ovaj brutalni napad na uredničku autonomiju i slobodan rad novinara, kao i jednostrana smjena Nadzornog odbora ovog medija posljednja su prilika da menadžment i urednički kolegij demonstriraju javnu odgovornost i rad u interesu svih građana Zenice, te da ne podliježu zahtjevima i partikularnim interesima političkih ili ekonomskih moćnika u tom gradu'', navode iz Udruženja.

Istovremeno, Upravni odbor BH novinara pozvao je Skupštinu Javnog preduzeća RTV Zenica kao i Gradsko vijeće da hitno organiziraju zasjedanje i da sa dužnom pažnjom, odgovorno i ozbiljno razmotre pritiske na taj medij i ispunjavanje informativnih potreba svih građana Zenice, koji svojim novcem financiraju rad ovog lokalnog medija, priopćeno je iz Udruge BH novinari.

Kopirati
Drag cursor here to close