Za pogođene krizom

Banke će dati mjere olakšica u otplati kredita za građane i kompanije

Banke će osigurati privremeni moratorij ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom.
Gospodarstvo / Posao | 31. 03. 2020. u 17:40 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje banaka Bosne i Hercegovine je u intenzivnom kontaktu sa svim relevantnim institucijama u Bosni i Hercegovini, od kojih prikuplja podatke o privrednim granama i/ili pojedincima koji su pogođeni krizom, u namjeri da bankama članicama omogući koordinaciju neophodnih aktivnosti usljed novonastale situacije uzrokovane pandemijom COVID 19. Inicijalne mjere podrške koje će banke osigurati će trajati minimalno tokom perioda trajanja stanja nesreće, a dalje se mogu produžavati, ukoliko se izvanredno stanje nastavi, navodi se u priopćenju Udruženja banaka u BiH.

Dodaju kako će za pravna lica na raspolaganju biti različite mjere određene u skladu sa individualnim potrebama klijenata.

''Sve kompanije koje su izravno pogođene krizom, kao i one gdje je utjecaj krize manji ili će naknadno nastati, će imati mogućnost podnošenja zahtjeva za neku od mjera olakšica. Realizaciju mjera banke će obavljati direktnom komunikacijom nadležnih bankarskih službenika, zaduženih za vođenje poslovnog odnosa sa klijentom - pravnim licem'', stoji u priopćenju..

Kada su u pitanju fizička lica, banke će osigurati privremeni moratorij ili drugu posebnu mjeru na kreditne plasmane svim pojedincima koji su pogođeni nastalom situacijom (klijenti kojima su smanjenja primanja, ugrožena stabilnost primanja, te samim tim i kapacitet otplate kreditnog zaduženja).

''I za fizička i za pravna lica, mjere relaksacije će se odobravati po ubrzanoj proceduri i uz minimalnu dokumentaciju i učinit će se sve da maksimalno osigura mogućnost realizacije mjera i bez dolaska u banku'', kažu iz Udruženja banka u BiH.

Konkretne upute će biti dostupne na web stranicama banaka od 3. travnja, uključujući sve kanale komunikacije koji će se koristiti (telefon, mail , SMS, viber i sl), kako bi se povećao kapacitet i brzina obrade.

Banke neće naplaćivati dodatne troškove u razdoblju mjera, niti naknade za modifikacije postojećih kredita.

''Banke u Bosni i Hercegovini će nastaviti aktivno pratiti situaciju, djelovati na najbolji mogući način u interesu svojih klijenata i pružiti im adekvatnu pomoć, kako bi zajednički premostili krizu izazvanu pandemijom COVID 19'', zaključuju iz Udruženja banaka u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close