Kriza

Balkan za EU rasadnik jeftine radne snage

Njemački najugledniji politički magazin "Spiegel" podsjeća da je Berlinski proces iniciran od strane Njemačke prije pet godina, a da je u međuvremenu dobio na značaju kada su se priključile još neke zemlje EU poput Austrije, Francuske, Italije i Veli
Gospodarstvo / Posao | 09. 07. 2019. u 10:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprkos dobrim namjerama i lijepim željama, proces proširenja EU na zapadni Balkan zapao je u krizu, dijelom zbog zamora proširenjem unutar EU, Brexita i problema unutar same EU, a dijelom zbog sporosti provođenja reformi i rasprostranjene korupcije u samoj regiji, pišu njemački mediji, ocjenjujući nedavno završeni summit u Pozdanu u okviru Berlinskog procesa.

Njemački najugledniji politički magazin "Spiegel" podsjeća da je Berlinski proces iniciran od strane Njemačke prije pet godina, a da je u međuvremenu dobio na značaju kada su se priključile još neke zemlje EU poput Austrije, Francuske, Italije i Velike Britanije. Cilj inicijative, prema listu, jeste poslati signal da je za EU proširenje važno, a istovremeno se željelo, kako podsjeća "Spiegel", podstaći regionalnu političku i gospodarsku suradnju.  

Razočaravajući rezultati

"Nakon pet godina rezultati su razočaravajući. Ono što je postignuto svodi se na povezivanje mladih i ukidanje rominga u mobilnoj telefoniji do 2021. godine. Inicijativa da se poradi na rješavanju ratnih zločina je propala, a investicijski infrastrukturni projekti nisu realizirani", naglašeno je u članku.  

List piše da je samo Sjeverna Makedonija na tragu postizanja više demokracije i pravne države, dok su ostale države, kako je istaknuto, veoma korumpirane. I unutar Srbije i Kosova ističe da su na djelu nedemokratski procesi, a da su odnosi između Beograda i Prištine na najnižoj razini u proteklom desetljeću. Za Albaniju i BiH se ističe da su u sve dubljoj državnoj krizi, a za Crnu Goru tvrde da je već godinama nepokolebljiva autokratija.

"Gospodarski, regija jeste povezana s EU, ali jednostrano. Za EU to je regija jeftine radne snage s visokim tržišnim deficitom i tržište za robne viškove", ističe "Spiegel".

Autor takođe ističe da je potrebno otvoriti europske strukturne fondove prema regiji i povećati udio grantova u ukupnim programima, kako bi se spriječio odliv radne snage u potrazi za boljim poslom i radnim uvjetima.

"Ako bismo bili cinični, mogli bismo reći da je ovo jedini uspjeh Berlinskog procesa - za Njemačku. Na tisuće visokokvalificiranih radnika svake godine napušta regiju zapadnog Balkana. Većinu njih je ciljano privukla Njemačka", navodi se u članku.

Jako dug proces

ARD, njemački javni radio-televizijski emiter, u prilogu za dnevnik poslije summita zaključuje da je uprkos podršci Poljske i ohrabrujućim riječima kancelarke Angele Merkel jasno da će proces priključenja EU biti jako dug.

Dopisnica ARD-a objašnjava da je Poljska zainteresirana za proširenje kako bi se suzbio utjecaj Rusije i drugih zemalja, ali i zbog bliskih kulturoloških i civilizacijskih odnosa. Dopisnica Druge njemačke javne televizije ZDF iz Varšave piše da je jedan od ciljeva Berlinskog procesa regiju odvojiti od zemalja poput Rusije, Turske ili islamskih zemalja i Kine. Uprkos milijardama koje je EU uložila u regiju, istaknuto je da korupcija i zloupotreba europskog novca torpediraju ove napore.

Izazovi u procesu su, kako je naglašeno, nehomogenost zemalja i međusobna udaljenost koja korijene vuče iz ratnih sukoba devedesetih godina prošlog vijeka i etničkih razmirica i sukoba koji prožimaju regiju.

"Radi se o tome da zemlje regije drže blizu, kako ne bi tražile druge partnere. Zemljama je ponuđena europska perspektiva, iako je to proces koji će trajati veoma dugo", naglašeno je, prenose Nezavisne novine.

Kopirati
Drag cursor here to close